Ministerstvo navrhuje domácí školky nebo otcovskou dovolenou navíc

Praha - Vláda projedná návrh ministerstva práce a sociálních věcí, který má usnadnit život rodičům malých dětí. Tátové novorozenců mají mít nově nárok na týden otcovské dovolené. Firmy, které zaměstnají rodiče na částečné úvazky nebo zřídí firemní školky, dostanou daňové úlevy. Nedostatek školek a jeslí mají zmírnit matky, které si budou přivydělávat péčí o cizí děti. Matka si bude moci vzít do péče až čtyři další děti. Na každé z nich by mohla brát až pět tisíc měsíčně. Opozice má však k některým bodům výhrady.

Návrh, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí a potvrdila ho rada ekonomických ministrů, má tedy velkou šanci, že ho vláda schválí. Čtyři novinky vycházejí z Národní koncepce podpory rodin s dětmi. Pokud najdou dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně a Senátu, mohly by začít platit od počátku příštího roku.

Místo do školky k sousedce

Návrh řeší nedostatek míst ve školkách zřízením oficiální sousedské výpomoci s hlídáním dětí. Chůva by nemusela mít pedagogické ani zdravotnické vzdělání. Jednou z podmínek je čistý trestní rejstřík a kvalitní péče o své vlastní dítě. V bytě by také měla být vhodná místnost pro děti a dostatečné sociální zařízení. Pečovatelka by se mohla starat až o čtyři cizí děti, za každé by dostávala maximálně pět tisíc korun měsíčně. Počítá se s tím, že chůvám by byla odpuštěna platba zdravotního a sociálního pojištění, s ministerstvem financí se jedná o co nejnižších daních. Opatrovnice by byly evidovány na obecním úřadě a namátkovou kontrolu by prováděly sociální odbory.

Rodičovská výpomoc ve firmách

Ministerstvo sociálních věcí chce, aby si zaměstnavatel mohl odečíst z daní náklady na hlídání dětí svých zaměstnanců. Budou moci nově využít vzájemnou rodičovskou výpomoc. Podle náměstka ministerstva sociálních věcí by například firma mohla vyčlenit místnost a jedna zaměstnankyně by se v pracovní době starala o čtyři další děti svých kolegyň.

Zkrácené úvazky pro rodiče

Materiál počítá s úlevami na pojistném až do 1 500 korun pro firmy, které zřídí maximálně tříčtvrteční úvazky. Podpora by se týkala jen rodičů dětí do deseti let a lidí, kteří se starají o handicapované děti. Zároveň nebude možné mít dva podporované kratší úvazky.

Placená otcovská dovolená navíc

Uzákonit by se měla povinnost zaměstnavatele poskytnout otci, do šesti měsíců od narození dítěte, týden placené dovolené hrazené z nemocenského pojištění.

Například ve Skandinávii musí otcové čerpat různě dlouhou mateřskou dovolenou povinně, jinak rodina ztrácí nárok na sociální příspěvky. Na severu Evropy je velmi hustá síť mateřských školek, výrazně jsou podporované částečné úvazky. Značně jsou podporovány i rodiny v Polsku a na Slovensku, chybí zde ale pomoc při sladění pracovního a rodičovského života. Naopak v Portugalsku trvá rodičovská dovolená jen tři měsíce. Španělé mohou zůstat doma s dětmi až tři roky, ale bez nároku na příspěvek od státu.

Vydáno pod