Krajský soud zmírnil trest exšéfovi tkáňové banky za nelegální obchody

Brno - Krajský soud v Brně potvrdil tresty v kauze obchodování s lidskou kůží v brněnské fakultní nemocnici. Pět obviněných dostalo podmíněné tresty a pokuty. Bývalému šéfovi tkáňové banky Jiřímu Adlerovi trest zmírnil. Původní trest dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky mu snížil na 1,5 roku vězení s odkladem na dva roky. Místo pokuty 1,5 milionu korun má Adler podle nového rozsudku zaplatit 600.000 korun.

Zaměstnanci tkáňové banky se u soudu hájili tím, že získané peníze šly na přístrojové vybavení nemocnice a na jejich vzdělávání. „Byly to refundace za zahraniční cesty, náklady na literaturu, vlastní obohacení vylučuji,“ uvedl již dříve Jiří Adler. Soud však jeho tvrzení neuvěřil. 

Pro lékařku Dagmar Hrůzovou tak platí trest ročního vězení s podmíněným odkladem na dva roky a pokuta 800.000 korun. Další tři pracovníci banky dostali peněžité tresty. Případ je v dějinách české kriminalistiky ojedinělý. Jde patrně o největší nelegální vývoz lidské tkáně z Česka do zahraničí.

Pracovníkům tkáňové banky hrozilo až osm let vězení. Podle obžaloby bylo od září 2002 do října 2004 v 26 případech z Brna do společnosti Euroskinbank v Nizozemsku transportováno 597.000 centimetrů čtverečních kožních štěpů. Brněnská fakultní nemocnice, která je zřizovatelem banky, přišla těmito transakcemi podle policejních expertů o sedm milionů korun. Pokud podají obžalovaní dovolání, případ bude pokračovat u Nejvyššího soudu.

Tkáňová banka Brno patří k nejstarším ze sedmi zařízení tohoto druhu v Česku. Uchovává lidské tkáně a buňky, které jsou využívány při transplantacích. Vzorky kůže jsou odebírány hlavně zesnulým a pomáhají při léčbě lidí s popáleninami.

Pro nakládání s lidskou kůží platí velmi přísná pravidla. Právě ty údajně Adler s kolegy porušil. Lidská kůže z České republiky je podle některých informací v západních zemích zajímavým artiklem. Při plastických operacích v ČR se používají štěpy kůže odebrané živým lidem nebo kůže z prasat. V západní Evropě lze ale použít při zákrocích také kůži odebranou dobrovolným dárcům po jejich smrti.

Pokud je podle zákona lidská kůže vyvážena, může se tak stát jen v případě, že je určena pro konkrétního pacienta. Právě to se ale podle obžaloby v případě Tkáňové banky Brno nestalo.