Neukáznění řidiči způsobili kolaps na Letné

Praha - Dopravní uzavírky a omezení při opravách silnic zkomplikují v létě život pražským řidičům. Magistrát plánuje šest větších akcí. A jak to zatím vypadá, největším problémem bude výluka tramvají v ulici Milady Horákové. Kvůli tomu také zasedl krizový štáb magistrátu.

Tramvajová výluka, která začala dnes v úseku Hradčanská a Strossmayerovo náměstí, způsobila obrovské dopravní problémy. Ulice Milady Horákové byla v úterý krátce před osmou hodinou ranní přeplněna auty a náhradní autobusy nabíraly nemalá zpoždění. „Jisté nerespektování pravidel vedlo k zahuštění provozu do takové míry, že celý úsek stál a mělo to vliv i na další městské části jako například Praha 6,“ vysvětluje důvody výjimečné situace mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený.

Kvůli situaci v ulici Milady Horákové svolal primátor i krizový štáb. Ten má v nejbližších dnech nabídnout řešení. Praha chce přitom během léta opravit a upravit i další místa. Jednosměrné uzavírky by se mohla dočkat křižovatka ulic Pražská a Švehlova, ulice Drnovská, Kolbenova a Radlická. Kromě Milady Horákové čeká magistrát největší případné komplikace v souvislosti s opravou tramvajové trati a plynovodu ve Vyšehradském tunelu. „Tam by to znamenalo úplnou uzavírku, proto je také naplánované až do úplného léta,“ doplňuje informace ředitel odboru dopravy Jan Heroudek.

Letošní opravy by měly obyvatelům způsobovat menší problémy, než ty loňské. „V loňském roce byly zavřeny mosty. To byla situace velmi, velmi dramatická, protože se zúžila možnost přejetí Vltavy. Letos jsou to více méně okrajové záležitosti,“ říká dopravní expert Stanislav Huml.

Pražský magistrát bude ještě v nejbližší době rozhodovat, které z plánovaných uzavírek se letos opravdu uskuteční, a které zůstanou na další roky.