Sněmovna zvolila komisi k církvím, povede ji lidovec Kasal

Praha - Komise, která má do konce roku připravit návrh majetkového vypořádání s církvemi, má po dnešku všech 12 členů, jejím předsedou je lidovecký poslanec Jan Kasal. Sněmovna do tohoto výboru zvolila mimo jiné i Vlastimila Tlustého, který vládní předlohu vyrovnání s církvemi kritizuje.

Dolní komora uvedený orgán ustavila v polovině června poté, co se ukázalo, že kabinet zatím není schopen prosadit svou předlohu zákona o vyrovnání s církvemi. Kromě opozice totiž pro vládní normu v její současné podobě odmítli hlasovat i tři poslanci ODS v čele právě s Tlustým.

Podle něj kabinet při prosazování zákona o majetkovém vypořádání s církvemi pracuje se špatnými čísly. Stát je prý vůči církvím velkorysejší, než byl v minulosti k jiným restituentům.

Ministerstvo kultury kritikům oponuje - propočty kabinetu jsou prý správné a navrhované majetkové vypořádání bude pro stát výhodné.  

Kabinet počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun. Podle Tlustého a dalších kritiků by měl ale stát církvím uhradit 62 místo vládou předpokládaných 83 miliard. Celková suma, kterou by Česká republika za 60 let vyplatila, by tak prý činila nikoli 270 miliard, ale 204 miliardy korun.

Členy církevní komise dnes sněmovna jmenovala Vlastimila Tlustého, Davida Kafku, Františka Laudáta a Marka Bendu za ODS, komunisty Vladimíra Koníčka a Milana Bičíka, Jana Kasala za KDU-ČSL, sociální demokraty Bohuslava Sobotku, Vítězslava Jandáka, Richarda Dolejše a Michala Haška. Za zelené bude v komisi ministryně Džamila Stehlíková.