Výstavba turistické lávky přes Červenohorské sedlo v Jeseníkách se odkládá

Jeseník - Výstavba klenbové lávky přes silnici na Červenohorském sedle v Jeseníkách má zabránit střetům mezi turisty a projíždějícími auty. Letos k jeho realizaci ale nedojde. Na jeho stavbu totiž chybí peníze. Nový most měl zajistit návštěvníkům hor bezpečný přechod z parkoviště ke sjezdovkám. Prostředky na jeho vybudování chce obec Loučná nad Desnou získat v příštím roce.

Stavba mostu by měla stát 14 milionů korun, které vesnici stále chybí. „Ta akce dosahuje takových finančních rozměrů, na které obec z vlastního rozpočtu nemá,“ vysvětluje starosta obce Loučná nad Desnou Pavel Martínek (ČSSD).

Vybudování lávky přitom starostové obcí pod Červenohorským sedlem i provozovatelé vleků a horských chat považují za důležitou. Silnice přes sedlo totiž prochází nákladnou rekonstrukcí. Po jejím dokončení tudy budou auta projíždět poměrně vysokou rychlostí.

V současné chvíli se opravuje poslední úsek silnice na severní straně Sedla. „Zde dochází k výstavbě zárubních zdí, k rozšíření silnice a k úpravě směrových oblouků a toček,“ říká tisková mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Rekonstrukce silnice za 655 milionů korun ale komplikuje život provozovatelům turistických chat na sedle. Komunikace je totiž pro dopravu uzavřená a tak se sem turisté nehrnou. „Ten, kdo to plánuje, nás prostě zlikvidoval. My neprovozujeme, takže ty ztráty jsou takové, jaké jsou. Nemáme žádný výdělek,“ stěžuje si ředitel hotelu František Halaxa.

Silnice přes Červenohorské sedlo bude znovu průjezdná začátkem listopadu. Hory si pak na nějakou dobu od stavebních strojů odpočinou. Zhruba za dva roky ale čeká rekonstrukce silnici na šumperské straně.