Policie v Praze zadržela dva Brity podezřelé z podvodů

Praha - Čeští policisté zadrželi v Praze dva Brity, kteří patřili do devítičlenné skupiny převážně britských občanů podezřelých z toho, že v Británii podvodně vylákali od lidí 1,9 milionu liber, tedy asi 60 milionů korun. Členkou skupiny byla i jedna Češka. Současně se zadržením obou jednapadesátiletých Britů v Praze byli zatčeni další dva lidé v Británii a jeden v Austrálii.

Podle mluvčího Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Romana Skřepka se na zadržení obou Britů v Praze podílelo pět pracovníků britských bezpečnostních složek, kteří vedli i výslechy. Jeden ze zadržených byl před týdnem vydán britské policii. Druhý je ve vazbě, kde čeká na vyřízení žádosti proti vydání do zahraničí.

Oba zadržení muži v Česku podnikali. Zatčeni byli na základě evropského zatykače. Policie při jejich zatčení nemusela použít donucovací prostředky.

Skupina měla v letech 2003 a 2004 vylákat od několika lidí 1,9 milionu liber s tím, že je bude investovat do nemovitostí v Británii. To ale neudělala. Místo toho peníze použila pro vlastní potřebu.

Skřepek sdělil, že v rámci pomoci britským kolegům vyslechli v Česku policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality 20 osob a provedli dvě domovní prohlídky v objektech, kde zadržení cizinci pobývali. Dále čeští policisté zajistili část peněz na jejich bankovních účtech a několik podílů v obchodních společnostech jednoho z podezřelých. Zajistili rovněž nemovitost v Praze 6 za zhruba 23 milionů korun, jednu luxusní limuzínu a terénní čtyřkolku.