Týdenní parkování na Ruzyni je nejdražší ve střední Evropě

Praha - Ruzyňské letiště nabízí podle deníku E15 nejdražší týdenní parkování pro automobily ve střední Evropě. V porovnání nejlevnějších parkovišť v těsném sousedství letišť nebo v dosahu rychlého dojezdu veřejným dopravním prostředkem Ruzyně předčila své konkurenty s týdenní sazbou 2000 Kč. Pražskému letišti se vyššími cenami blíží také Bratislava, kde požadují v přepočtu zhruba 1700 Kč.

V případě ostatní konkurence se ceny pohybují kolem 1200 korun, a to včetně obřího letiště v bavorské metropoli Mnichov. Téměř o 500 korun méně než v Praze zaplatí majitel osobního vozu na třetím nejdražším letišti ve Vídni. Všechna srovnávaná místa jsou v těsném sousedství terminálů, pouze v případě levnějších parkovišť u mnichovského letiště je nutné jednu stanici ujet místním autobusem či tramvají.

Letiště Praha namítá, že podobný přehled srovnává nesrovnatelné. „V případě Vídně a Mnichova jde o vzdálená nekrytá parkoviště. Taková parkoviště na Ruzyni nejsou,“ uvedla mluvčí letiště Daniela Hupáková. Podle ní by bylo korektní, kdyby se zmíněnými cizími parkovišti srovnávala pouze parkoviště poblíž Ruzyně, která provozují soukromníci.  

V Praze má turista možnost zaplatit i 1200 Kč, ale parkovací místo je vzdáleno od terminálu tři zastávky autobusem. Navíc si parkovací místo musí zamluvit dlouho dopředu, píše deník E15.