Výstavbě čtyřproudé silnice brání majitel malého políčka

Hradec Králové - Čtyřproudová silnice, která vzniká mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, bude možná mít v jednom úseku jen dva pruhy. Je to varianta, kterou mají silničáři pro případ, že nezískají pozemek bývalého starosty Opatovic nad Labem Jana Tikala. Políčko, které má čtyřicet čtverečních metrů, stojí v cestě výstavbě čtyřproudé silnice.

Bývalý starosta malý pozemek nechce prodat. A říká, nikoli kvůli vidině výdělku, ale protože si myslí, že je stavba zbytečná. „Jde mně o to, že se zbytečně vyhazuje jedna miliarda korun, kterou má stavba stát a že se tam zničí deset hektarů pozemků,“ říká Tikal.

Bývalý starosta může o pozemek snadno přijít. „Pardubický vyvlastňovací úřad vydal rozhodnutí o vyvlastnění tohoto pozemku, pan Tikal se odvolal,“ konstatuje k současnému vývoji kauzy mluvčí pardubického magistrátu Michal Zitko.

U Opatovic mezitím vzniká třípatrová křižovatka, která má propojit dálnici D11, silnici mezi Hradcem a Pardubicemi a v budoucnu i silnici R35 směřující na Moravu. Mezi krajskými městy se staví i část čtyřproudové vozovky. První auta by tudy měla jet 30. listopadu 2009.

Na konci příštího roku by pak stavbaři měli pokračovat a dostat se i ke sporné parcele. Silničáři připravují variantu pro případ, že pozemek nezískají, silnici prostě zúží. „Když si představíme, že po zprovoznění křižovatky v Opatovicích bude jezdit více než třicet tisíc vozidel průtahem obce Opatovice, tak my si myslíme, že i z důvodů bezpečnosti je lepší vyvézt dopravu i kdyby dvoupruhem,“ vysvětluje pardubický ředitel Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr.

Jan Tikal prohlásil, že pokud po silnici bude skutečně jezdit tolik aut, tak svůj pozemek prostě věnuje a nebude požadovat žádnou finanční náhradu. Nepředpokládá ovšem, že by se tak stalo.