O šéfování zeleným se uchází třetí kandidát - chce zabránit bratrovražedným bojům

Pardubice - O křeslo předsedy Strany zelených se na zářijovém sjezdu neutkají dva, ale tři kandidáti. K současnému šéfovi Martinu Bursíkovi a jeho stranické oponentce Daně Kuchtové přibyl i pardubický zastupitel a řadový člen strany Jan Linhart, píše deník Právo. Důvod, proč se pro kandidaturu rozhodl, je podle něho snaha vyvléci stranu z bratrovražedných bojů.

Chce prý zeleným nabídnout možnost, aby se vrátili k řešení zásadních ekologických problémů a nechali vysokých politických her. „Není to z mé strany vtipkování ani politický handl,“ potvrdil, že o místě předsedy strany vážně uvažuje.

"Za roky ve Straně zelených vím, že většina poctivých členů je zcela imunní vůči vysokým politickým hrátkám a stále doufá, že se zelení vrátí k řešení zásadních ekologických problémů v české kotlině. Já jim tuhle možnost nabídnu," uvedl třetí zelený kandidát Linhart.

„Jejich dnešní boj je nesmyslný, jeden bez druhého nemají šanci,“ řekl na adresu Bursíka a Kuchtové. Je prý ochoten přijmout i roli prostředníka mezi vnitrostranickými frakcemi.

Sjezd ukáže zeleným cestu

Sjezd Strany zelených se uskuteční za tři týdny. Jeho výsledek do značné míry rozhodne o dalším směřování strany a jejím postavení v koalici. Zelení budou rozhodovat o změně stanov a volit nového předsedu.

Mírným favoritem je zatím současný šéf Bursík. Jeho oponentka Kuchtová mu vyčítá, že nedává dostatečný prostor jiným názorům, než které má on, a brání se dialogu. Bursík ji kritizuje, že se snaží obrátit politický kurz strany doleva a že přispívá k „dvoukolejnosti“ vedení.

Zelení dnes v Praze diskutují o svých volebních prioritách

Podzimnímu mimořádnému sjezdu předchází ještě diskusní semináře. Na jednom z nich se dnes v Praze sešli zástupci krajských organizací a odborových sekcí Strany zelených.

Mluvili především o prioritách v blížících se krajských volbách. Oslovit voliče budou chtít tradičními tématy, jako jsou čistota ovzduší nebo rozvoj integrované dopravy. Zaměřit se chtějí i na regulaci hazardu, podporu cestovního ruchu a rozvoj ekologického zemědělství.  

V osmi obcích vybírali zastupitele v mimořádných volbách.
Zdroj: ČT24