Zelení se začali připravovat na krajské volby

Praha – Čistota ovzduší, integrované systémy veřejné dopravy, obchvaty obcí či třídění odpadu, to mají být hlavní témata Strany zelených v krajských volbách. I přes spory ve vedení partaje neměli dnes zelení vážný problém shodnout se na prioritách nadcházejících voleb. Na pražském setkání zástupců regionů a odborných sekcí strany si navíc ustavili hlavní cíl pro krajské volby – dostat se do všech zastupitelstev.

Vedle obecných priorit mají zelení v každém kraji specifická témata – v Karlovarském kraji je to vztah s německými regiony, v Ústeckém kraji těžba uhlí.

Kandidáti do krajských zastupitelstev se na svém setkání zabývali také spory ve vedení Strany zelených. Obávají se, že jim snižují šance na úspěch. „Tato situace ve Straně zelených nám trochu škodí,“ uvádí Sofie Hladíková, která kandiduje v Královéhradeckém kraji.

Většina kandidátů doufá, že se situace změní po mimořádném zářijovém sjezdu. Delegáti by tam měli zvolit nového předsedu strany, vybírat mohou mezi dosavadním šéfem Martinem Bursíkem, jeho nejhlasitější oponentkou Danou Kuchtovou a pardubickým zastupitelem Janem Linhartem.