Klausův diář na 20. a 21. srpen: Vzpomínka na invazi s prezidenty Rakouska a Slovenska

Praha - Během čtyřicátého výročí srpnových událostí roku 1968 čekají prezidenta Václava Klause dvě setkání s jeho protějšky ze sousedních zemí. Ve středu se v Mikulově sejde se svým rakouským kolegou Heinzem Fischerem. Právě do Rakouska směřovala největší vlna československých uprchlíků. Ve čtvrtek pak Klaus zamíří do Bratislavy, kde si okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy připomene společně se slovenskou hlavou státu Ivanem Gašparovičem.

Rakousko - konečná pro Čechoslováky na cestě z dovolené

První „vzpomínková“ cesta Václava Klause povede 20. srpna do Mikulova. Zde se setká s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. Rakousko se stalo dočasným domovem pro více než dvě stě tisíc Čechoslováků, mnoho z nich u našich jižních sousedů ukončilo předčasně zpáteční cestu z dovolené u Černého nebo Jaderského moře. Většina z nich zakotvila ve Vídni, menší část pak u hranic s Československem.

Rakouský ministr zahraničí Kurt Waldheim přitom bezprostředně po invazi nařídil, aby se Čechoslovákům víza nevydávala.

„V té době to bylo třináct let od chvíle, kdy skončila sovětská okupace Rakouska. Nikdo nechtěl ruského medvěda příliš dráždit,“ odhaduje historik Stefan Karner.

Tehdejší velvyslanec v Praze Rudolf Kirchsläger odmítl ale Walheimovo nařízení respektovat. Oba se shodou okolností stali později rakouskými prezidenty.

Česko-slovenské setkání prezidentů

Ve čtvrtek dopoledne se Václav Klaus setká se svým slovenským kolegou Ivanem Gašparovičem. Spolu s ním položí květiny k pamětní desce studentky Dany Košanové, která je jednou z obětí okupace. Prohlédnout by si měl také výstavu fotografií Ladislava Bielika ze srpna 1968.

Po obědě se český prezident ale opět vrátí do Prahy. Účastní se na Hradě pietního setkání, na němž přednese projev. Podle Prezidentské kanceláře by měl Klaus přijmout také vojáky, kteří se proti srpnové invazi postavili.

  • Rakouské hranice v srpnu 1968 zdroj: ÖRF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/368/36795.jpg
  • Václav Klaus a Ivan Gašparovič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/121/12077.jpg