Kamionová doprava se opět vrátí do Lázní Bělohrad

Lázně Bělohrad - Před časem se kvůli nadměrnému provozu částečně uzavřela silnice v Lázních Bělohrad. Silničáři poté slíbili, že v lázeňském areálu změří hluk a výsledky předají případným zájemcům z jednotlivých radnic, což se ale doposud nestalo. Předtím středem obce vedla frekventovaná silnice. To podle vedení lázní dlouhodobě porušovalo dva zákony. Kvůli hluku ten o veřejném zdraví a také zákon lázeňský. I tak by se kamiony měly koncem tohoto týdne do lázní vrátit.

Silničáři proto cestu v březnu pro nákladní auta dočasně uzavřeli a zjišťovali, co odklonění dopravy přinese městu i okolí. Výsledky už mají, ale obce je nedostanou. „Naše zastupitelstvo je už dost rozzlobeno, že jsme nebyli informováni. Těžko tak můžeme zaujmout zodpovědné stanovisko,“ předkládá stanovisko Lázní Bělohrad jejich starosta Pavel Šubr (NEZ).

Podle mluvčího královehradeckého kraje jsou nasbíraná data pouze podkladovým materiálem, který je jakousi pracovní verzí pro jednu z obchodních společností královehradeckého kraje a neslouží k nějakému zveřejnění.

Starostové i provozovatelé lázní se obávají, že měření hluku vůbec neproběhlo. „Nikoho jsem tady neviděl. Bojím se, že otázka hluku byla zpracována pouze na počítači,“ říká ředitel společnosti Anenské slatinné lázně Radim Kalfus. Ředitelství krajské správy silnic výsledky měření údajně ale má a zájemci do něj mohou nahlédnout, to prý jim musí stačit.