Za nehodu na přechodu může řidič, i když je chodec opilý

Brno - Viníkem nehody na přechodu je řidič, i když mu do cesty bez rozhlédnutí vkročí podnapilý chodec nebo když člověk přechází neopatrně. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího soudu. Soud se zabýval případem motorkáře, který před dvěma roky na přechodu srazil jednadevadesátiletého muže. Chodec, který měl v krvi 0,85 promile alkoholu, nehodu nepřežil. Soudy řidiči uložily osmnáctiměsíční podmínku, třem pozůstalým musí viník navíc zaplatit dohromady 735 000 korun odškodného, informují Hospodářské noviny (HN).

Motorkář nejel podle deníku rychle a snažil se na poslední chvíli vyhnout. Podnapilý chodec se na přechodu nerozhlédl a vstoupil do vozovky „zcela netečně k provozu“. Přesto by podle verdiktu Nejvyššího soudu motocyklista dokázal tragédii zabránit, kdyby jel před přechodem opatrně, jak mu nakazuje zákon. „Primární příčinou bylo to, že obviněný řidič motocyklu závažným způsobem porušil své řidičské povinnosti,“ řekl předseda soudního senátu Eduard Teschler.

V jediném případě by podle soudce Teschlera mohl za havárii chodec: to kdyby vešel do silnice těsně před projíždějící motorkou, což ostatně zakazuje zákon. Ale to se v tomto případě nestalo.

Chodci mají v Česku na přechodech přednost již osm let. Počet mrtvých od té doby klesal, za prvních šest měsíců letošního roku ale zemřelo 100 chodců, což je o 21 procent více než loni, píší HN. Loni zavinili chodci celkem 1576 dopravních nehod, z toho 196 bylo pod vlivem alkoholu, což je o 25 nehod více než v roce 2006.

Vydáno pod