Julínkův další krok na cestě za kvalitnější a solidárnější péčí: snížení počtu traumacenter

Praha - "Za pouhých osm měsíců, kdy platí první část reformy, se zdravotní péče stala prokazatelně solidárnější, dostupnější a kvalitnější. A při tom všem se zlepšilo i hospodaření," pochválil premiér Mirek Topolánek dnes svého "podřízeného" Tomáše Julínka. Ministr zdravotnictví podle něho při svém nástupu přebíral ministerstvo "velmi bolavé". Za dobu svého úřadování a především za osm reformních měsíců ale mnoho věcí zahojil a Topolánek doufá, že se mu podaří i ostatní přesvědčit, "že kráčí správným směrem". Nejbližším vykročením je předložení tří reformních zákonů, které mimo jiné přinesou i snížení počtu traumacenter.

"Ty první tři zákony…

… jsou pro opozici politicky nekonfliktní, pokud by nebyly zrovna volby, jsem o tom hluboce přesvědčen."

/Mirek Topolánek/

"Mým úkolem je posunout reformu zdravotnictví dál, navzdory tomu, jaká je politická situace. Z připravovaných zákonů nic nechceme dát k ledu," přislíbil premiérovi Julínek.

V září by ministři měli projednat jeho první tři zdravotnické reformní zákony (zákon o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a záchranné službě), v říjnu by je měl dostat na stůl parlament. Julínek ani Topolánek neočekávají, že by normy nepodpořili koaliční i opoziční poslanci, protože jde o zákony „politicky nekonfliktní, které vytvářejí nový právní rámec pro české zdravotnictví“.

Julínek: Méně traumacenter - efektivnější zdravotnictví

Jejich součástí je také zřízení 44 nových stanovišť záchranné služby, aby byla omezena ztrátová traumacentra. Na základě auditu by jich ze čtrnácti současných mělo zůstat jen deset. Která půjdou z kola ven, ale premiér ani ministr zdravotnictví nechtějí naznačit, uvědomují si prý, že pro regiony jde o velmi citlivou záležitost. Verdikt by měl ale padnout do měsíce.

"Hejtmani vždycky chtějí všechno pro svůj kraj - chtějí mít svůj soud, svou policii, své traumacentrum, ale tady jsou jiná kritéria, podle kterých se to posuzuje," vysvětloval Julínek.

Hlavním cílem je podle něho vnést do systému efektivitu - chce, aby se evropské prostředky, kterými jsou traumatologická centra dotována, „netříštily“. Důvodů pro systémové změny je několik - především finanční nákladnost a nedostatek špičkových odborníků.

Že by v nevyvolených čtyřech krajích traumacentra zmizela, se ale kraje nemusí obávat, ujišťoval Julínek. Budou jen přesunuta na jiný, nižší stupeň, ovšem také s podporou ministerstva. Síť v regionech navíc doplní 40 nových výjezdních míst záchranky.

„Méně nadějné zákony“ chce Julínek propagovat u opozice i koalice

Zatímco tyto tři reformní zákony projdou zřejmě parlamentem bez problémů, za „daleko méně nadějné“ to podle svých slov Julínek považuje u dalších reformních zákonů, týkajících se zdravotního pojištění a univerzitních nemocnic. Ty nemají zatím přílišnou podporu ani v řadách koalice, natož opozice.

Premiér i ministr zdravotnictví se ale nevzdávají a chtějí během podzimu kritikům princip těchto norem vysvětlovat a přesvědčit je. „Když se všechny výtky vydiskutují, odpůrci jakýchkoli změn vymyslí zas jiný problém,“ povzdechl si Topolánek.

Ministerstvo pod vedením Julínka: solidárněji, kvalitněji, dostupněji

"Úkoly tohoto resortu pokládám za opravdové priority této vlády a proti všem spekulacím, které ostře probíhaly, má Tomáš Julínek mou naprostou podporu. Situace ve zdravotnictví nebyla dobrá, je o něco málo lepší, a pokud ji nebudeme řešit, hrozí do budoucna kolaps. Tomáš Julínek dostal důvěru a má ji nadále," prohlásil dnes premiér při inspekční zastávce na ministerstvu zdravotnictví.

Pokračování v reformě považuje za nutné a věří, že další zásahy do systému povedou k jeho zlepšení a dlouhodobé stabilitě. Dosavadní „strohá fakta“, vyhodnocující odraz Julínkových změn ve zdravotnictví, tomu podle Topolánka jen nasvědčují.

"Za svých třicet korun, …

… které zaplatí u lékaře za běžné ošetření, lidé získávají jistotu, že se o ně systém lépe postará, až se jim stane vážná nehoda nebo vážně onemocní, že se lépe postará o jejich dědečka, který bude potřebovat endoprotézu, nebo babičku, která bude potřebovat moderní léky na cukrovku, že se lépe postará o jejich dítě, které se narodí s nemocí vyžadující drahou léčbu. Tomu se říká solidarita. A to je ta solidarita, kterou my chceme prosazovat."

/Topolánek o vládních změnách ve zdravotnictví/

Připomněl, že peníze, které přinesly regulační poplatky, slouží a poslouží k léčení vážně nemocných a ke zkvalitnění zdravotní péče. „A to je smysl té reformy: Aby nejvíce nemocní, případně nejvíce sociálně potřební, měli patřičnou solidaritu od těch zdravých a bohatších,“ uzavřel.

  • Sanitka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/138/13743.jpg
  • Tomáš Julínek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/385/38429.jpg