Do oprav silnic na Vysočině půjdou letos asi dvě miliardy korun

Jihlava - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos investuje do přípravy a realizaci staveb, do oprav a rekonstrukce mostů a souvislých oprav silnic první třídy na Vysočině více než miliardu korun. Převážná část letošních nákladů je financována ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a úvěru Evropské investiční banky, uvedla ředitelka jihlavské správy ŘSD Marie Tesařová. Kraj Vysočina pak vynaloží na opravy a údržbu silnic druhé a třetí třídy asi 910 milionů.

Loni ŘSD v kraji investovalo 791 milionů korun a kraj Vysočina 1,025 miliardy korun. Meziroční porovnávání není ale podle Tesařové zcela vypovídající, protože větší stavby trvají několik let.

Tři stavby, obchvat České Bělé na Havlíčkobrodsku za 553 milionů korun, obchvat Moravských Budějovic na Třebíčsku za 1,353 miliardy Kč a obnova živičného krytu na silnici Habry - Havlíčkův Brod za 198 milionů Kč, jsou spolufinancovány z Operačního programu doprava EU (OPD).

ŘSD letos na Vysočině dokončí tři investiční stavby. V červenci zprovoznilo jižní část obchvatu Jihlavy, která byla zahájena před dvěma roky a vyžádala si 426 milionů korun. Do konce roku upraví napojení průmyslové zóny v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku za 15 milionů korun. Obchvat České Bělé bude hotov v roce 2010, obchvat Moravských Budějovic o rok později. K rozestavěným investičním akcím patří také most u Květinova, jehož oprava za 180 milionů korun skončí v příštím roce.

ŘSD v kraji opravuje celkem sedm mostů - u Habrů, ve Žďáru nad Sázavou, v Prostředkovicích na Jihlavsku, dva potom ve směru do Stříbrných Hor na Havlíčkobrodsku, v Pelhřimově a ve Velkém Rybníku na Pelhřimovsku. Všechny si vyžádají náklady 150 mil. Kč, dokončeny budou letos v říjnu a v listopadu.

Řidiči se mohou těšit na dalších 38 kilometrů opravených povrchů silnic, z nichž po 15 kilometrech je na trase Havlíčkův Brod-Habry a Ždírec nad Doubravou-Žďár nad Sázavou. Loni šlo do souvislých oprav 21 kilometrů silnic první třídy 186 milionů korun. Kraj podle cestářů opravil za poslední dva roky celkem 598 kilometrů silnic.