Za úhyn 237 prasat v Brzkově dostal farmář pokutu 300 tisíc

Jihlava - Farmář František Jekl, kterému v červnu uhynulo kvůli katastrofální péči 237 prasat, dostal od veterinářů a plemenářů pokutu tři sta tisíc korun. Rozhodnutí si ale nepřevzal, stejně jako obvinění z týrání zvířat. Za týrání mu hrozí až rok vězení. Jekl se už jednou vyhýbal výpovědi před veterináři - musela ho tam předvést policie.

Pokutu dostal Jekl za to, že úhyn prasat nenahlásil a nepostaral se také o jejich likvidaci. Ani České plemenářské inspekci neposílal hlášení o tom, že by nějaká prasata měl. Hrozí mu také, že stráví až rok ve vězení, pokud mu soud prokáže, že prasatům nezajistil vhodné podmínky pro život, a dopustil se tak týrání.

Veterináři v Jeklově vepříně a okolí našli 237 zdechlin. Zvířata podle vyšetřovatele pošla v přesně nezjištěné době mezi květnem a 3. červnem. Dalších 115 prasat, která živořila mezi nimi, nechali utratit. Sedmatřicetiletý farmář má trvalé bydliště v Keřkově u Přibyslavi. Na špatný stav vepřína v Brzkově upozornil veterináře anonymní telefonát. Podle Jekla, jenž je ve finančních potížích, chov zdecimovaly choroby, ale rozbory nic takového neprokázaly.