Kdo opraví most ve Studénce, není zatím jasné

Ostrava - Kdo dostaví zřícený most ve Studénce na Novojičínsku? Spadlý most zavinil v srpnu tragickou nehodu vlaku, při které zahynulo sedm lidí a na sedm desítek jich bylo zraněno. Jasno bude zřejmě v říjnu. Původně tam stavěla společnost ODS - Dopravní stavby Ostravy. Smlouvu jí sice nikdo nevypověděl, moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský ale chtěl, aby kvůli morálním důvodům most dostavěla jiná firma. Zatím ani nejsou jasní vinicí - dva inženýři, kteří už jsou obviněni, podali stížnost, státní zástupce nevylučuje, že budou obviněny i další osoby.

Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje postaví most původní firma, Dopravní stavby Ostrava. Později upřesnil, že rozhodnutí padne až 1. října. Most je totiž součástí evropského projektu za 380 milionů o který kraj nechce přijít. Jednou z variant je, že by se stavba z projektu vyjmula.

Původně domluvená cena za most je 26 milionů korun, další náklady ale vznikly kvůli jeho zřízení. Pokud by tyto náklady musel platit kraj, tak bude vymáhat náhradu škody po Dopravních stavbách Ostrava. Škoda za celou tragédii zatím činí 180 milionů korun.  

Obvinění inženýři vinu necítí, podali stížnost 

Inženýři společnosti Bögl & Krýsl Zdeněk Malý a Oldřich Magnusek, kteří podle policie nesou za kolizi vlaku odpovědnost, podali stížnost proti svému obvinění. Hrozí jim až desetiletý trest. Vinu na neštěstí odmítli. Podle kriminalistů ale o problémech se statikou věděli a nepřijali dostatečná opatření. „Komponenty, které byly v médiích prezentovány jako příčina havárie a důkaz našeho obvinění, již v době havárie nebyly v podpůrné konstrukci zabudovány a byly vyměněny dva dny před neštěstím,“ uvedli v prohlášení. Policie ale tvrdí, že poškozené nosníky našla v troskách a inženýři nechali opravit pouze vadné součástky.

Ve Studénce na Novojičínsku se na vlak zřítil most
Zdroj: ČT24