Čunek se s Kratinou nedohodl na zastavení rušení poboček

Praha - Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek dnes na podvečerním jednání nepřesvědčil generálního ředitele České pošty Karla Kratinu, aby zastavil proces rušení poboček v malých obcích. Kratina pouze připustil, že seznam 178 poboček se může zúžit. Obě strany se naopak dohodly na větší osvětě mezi dotčenými starosty.

„Je potřeba proces rušení zastavit, znovu jej přehodnotit a prodiskutovat s konkrétními starosty,“ řekl Čunek. Pošta se podle něj nemůže chovat jako čistě komerční subjekt, nýbrž by měla přelévat zisk z úspěšných poboček do méně úspěšných. Čunek vyjádřil naději, že pro své argumenty najde pochopení u ministra vnitra Ivana Langera, který je Kratinovým nadřízeným.

„V případě, že by ten proces byl zastaven, tak by mě museli propustit, protože bych byl špatný hospodář,“ reagoval Kratina. Dodal však, že zveřejněné číslo 178 poboček není pro poštu dogma; počet rušených poboček se údajně může snížit.

Prioritou je podle Kratiny přesvědčit starosty, že mobilní pošta, která má nahradit kamenné pobočky, je kvalitní službou. „Nechceme nic lámat přes koleno, my chceme starosty získat, my nechceme se starosty válčit,“ řekl.

Jednou z možností zachování poboček v malých obcích je, že by obce na jejich provoz přispívaly. Mezi starosty se hovoří o ročním příspěvku 200.000 korun. Také o tom chce Kratina se starosty jednat. Čunek dnes naopak odmítl, že by provoz ztrátových filiálek dotovalo MMR. „To je myšlenka svěží, ale já ji nevyznávám,“ řekl ministr.

Plán na zrušení 178 poboček zveřejnila pošta minulý týden. Ztráty z jejich provozu mají ročně dosahovat 32 milionů korun. Plán se setkal s nevolí starostů. Podle Kratiny má Česká republika pátou nejhustší síť pošt v Evropě, což si nemůže dovolit. Většina zemí prý již podobnou zeštíhlovací kůru uskutečnila. Záměrem pošty se bude zabývat Český telekomunikační úřad.