Kromě Kuchtové se Bursíkovi postavili další čtyři kandidáti

Teplice - Delegáti na sjezdu Strany zelených po diskusích nad zprávami stranických orgánů přistoupili k volbě nového vedení strany. Kromě Martina Bursíka a Dany Kuchtové se o předsednické křeslo uchází i pardubický zastupitel Jan Linhart, Arnold Nowak, Milan Přívratský a Jiří Růžička. Všichni kandidáti na předsedu kritizovali současného předsedu Martina Bursíka. Nicméně dosavadní průběh sjezdu naznačuje, že Bursík svou pozici obhájí.

Na funkci předsedy strany bylo nominováno deset osob. Mezi navrženými kandidáty se objevilo i jméno poslankyně Olgy Zubové, která kandidaturu na předsedkyni strany nepřijala. Před zahájením volby rezignovalo všech sedm stávajících členů předsednictva strany. Hlasování bude podle stanov tajné.

Bursík připomínal úspěchy strany ve vládě

Zelení se podle Martina Bursíka za poslední tři roky z radikální a fundamentalistické strany stali stranou realistickou, věcnou a důvěryhodnou. Zdůraznil poté, že ministři za zelené budou ve druhé půli mandátu potřebovat stranu, která jim bude „krýt záda“ ve chvílích, kdy budou za Česko řídit například zahraniční politiku Evropské unie.

Bursík podotkl, že je potřeba být realistou a mít schopnost vyjednávat a hledat kompromis. „Ještě dlouho nebudeme vyhrávat volby,“ upozornil. Až angažmá ve vládě prý stranu učí, jak spolupracovat s partnery i konkurenty. Straníkům se nabídl jako politik s určitou zkušeností. „Nemohu slíbit, že když mne zvolíte, dokážu prosadit to, co si přeje každý z vás. To není možné,“ konstatoval.

Kuchtová: Za úspěchy zelených nestojí jen Bursík

Dana Kuchtová ve svém kandidátském projevu připomněla, že vstup zelených do vlády nebyl jen úspěchem současného předsedy Martina Bursíka. Kuchtová uvedla, že zelení musí být středovou stranou schopnou spolupracovat s levicí i pravicí a označila současnou koalici za dobrý, nikoliv však posvátný projekt. Koalice s ODS a KDU-ČSL je podle ní dobrý projekt, ale není posvátný. SZ může s ODS spolupracovat, ale jako středový subjekt musí být schopná i spolupráce s ČSSD a lidovci. Nesmí prý ztratit svůj charakter.

 „Vy víte, že já podporuji tuto vládu a skutečně není pravda, že bych chtěla změnit tuto politickou konstelaci,“ řekla na sjezdu. Vysvětlila ale, že chování ODS vůči ministrům z menších koaličních stran se v průběhu času zhoršovalo. „Ministři malých stran ztráceli více a více vliv,“ poznamenala.

Bursíka vyzvala, aby přestal podporovat vznik radaru amerického protiraketového systému v Evropě. Neupírá mu prý právo na vlastní názor, jako předseda strany by však měl respektovat názor většiny straníků.

Ostatní kandidáti převážně kritizovali Bursíka

Kandidáti, kteří zájem o nejvyšší funkci před sjezdem neohlásili, v projevech většinou kritizovali Bursíka. Například restaurátor památek a člen zahraniční sekce zelených Nowak uvedl, že dosavadní šéf by stranu dál vést neměl, protože prosazuje výstavbu radaru protiraketové obrany v Brdech. Růžička dokonce Bursíka nazval „navoněným konzumeristou“ a později slovně atakoval i jeho přítelkyni a poslankyni Kateřinu Jacques. Připomenul také Bursíkovu snahu před sjezdem prosadit celoroční omezení jízd kamionů o víkendech, jejíž výsledky považuje za nedostatečné. Cílem zelených je totiž podle něj převést dopravu na železnici.

Středoškolský učitel Přívratský přijal kandidaturu, protože je podle svých slov příznivcem „plurality“, požádal delegáty, aby zachovali ve straně tradičně zelený proud i liberály, případné rozdělení by podle něj strana nepřežila.

Bývalý náměstek primátora Pardubic Linhart jako jediný z méně známých kandidátů zájem o vedení strany projevil už dříve. Zelení se podle něj odklonili od svého programu a jsou chápáni pouze jako „přívěsek, bez kterého by vládnout nešlo“. Kritizoval také nedostatečnou komunikaci uvnitř strany.