Sebevražedný skok z Nuselského mostu bude znovu o něco těžší

Praha - Počet lidí, kteří se rozhodli ukončit život skokem z Nuselského mostu v Praze, neustále roste. Magistrát proto nechal na most nainstalovat plechové kryty, které v podstatě nelze překonat. Dnes jejich účinnost vyzkoušeli profesionální horolezci.

Zásahy při zachraňování sebevrahů před skokem z Nuselského mostu by se už podle pražského magistrátu měly stát minulostí. Zamezit tomu mají nové zábrany. Ty staré vloni překonalo 62 lidí a tři z nich nakonec z mostu i skočili. Letos se tady za prvních půlrok pokusilo o sebevraždu 41 lidí, tři z nich zahynuli. Na konstrukci s ocelovým pletivem nově přibyl metr široký kovový pás, který je kluzký a bez záchytných bodů. Překonat ho dělalo velké obtíže i jednomu z profesionálních horolezců Lukášovi Exnerovi: „Vylézt tam není obtížné, ale udržet se tam a nesklouznout zpátky ano, protože je kluzký a nemáte se tam čeho chytnout.”

„Ta pointa je v tom, že volný přesahující kraj se s osobou prolomí a vrátí zase zpátky,” popisuje funkci zábran náměstek ředitele technické správy komunikací v Praze Jiří Sládek. Kovové pásy byly jednou z mnoha variant, jak most lépe zabezpečit. Uvažovalo se například také o ostrých bodcích nebo elektrickém ohradníku. Plán magistrátu byl jasný. Zábrana nemá člověka zranit, ale odradit.

Psychiatři nové zábrany vnímají jako prevenci. „Pokud ten člověk skutečně není rozhodnut, že sebevraždu spáchat chce, tak je určitá možnost, že si to rozmyslí,” domnívá se primář psychiatrické léčebny v Bohnicích Michal Maršálek. V posledních letech ročně spáchá sebevraždu přes 1 500 lidí. Nejčastěji lidé volí smrt oběšením a zastřelením. Skok z výšky je až na čtvrtém místě. Příčinami bývají především stres, deprese ale i nemoc. Podle Maršálka se podaří sebevraždu dokonat daleko častěji mužům, ženám se prý sebevražda většinou nepovede.

Nuselský most láká sebevrahy od roku 1973, kdy byl otevřen. Za tu dobu se skokem do údolí zabilo více než 200 lidí. Nová bezpečnostní ochrana bude rozšířena i na okraje mostní konstrukce. Celá investice přijde magistrát na 11 milionů korun.