Inspektoři našli v mase nebezpečnou bakterii listeria

Plzeň - Potravinářská inspekce po čase znovu objevila nebezpečnou bakterii listeria, tentokrát ve vakuově baleném masném výrobku v plzeňském Kauflandu. Konkrétně se jednalo o chalupářský bok od Jana Prantla ze Žirovnic na Pelhřimovsku. Bakterie Listeria monocytogenes ohrožuje mimo jiné těhotné ženy. Právě před 14 dny na ni doplatila nastávající maminka v Praze, která kvůli nemoci předčasně porodila.

Přesto, že v Česku žádná epidemie listeriózy není, stále se objevují případy, kdy se bakterií lidé nakazí. Naposledy to byla žena z Prahy, jejíž předčasně narozené dítě se teď nachází v podolské porodnici a po podání antibiotik je v dobrém stavu. „Větší riziko bývá u nedonošených, nebo u nezralých dětí. Průběh nemoci je závažný a často až smrtelný,” informuje infektoložka z Fakultní nemocnice na Bulovce Vilma Marešová.

Podle odborníků se těhotné ženy mohou listeriózou nakazit až dvacetkrát častěji než běžná populace. Pozor na to, co jedí, by si ale měli dávat i lidé starší nebo oslabení. Bakterie se může objevit například i v gyrosu, který není dobře propečen. V loňském roce se listeriózou nakazilo 80 lidí, z celkového počtu 14 zemřelých byly dva novorozenci. Letos na ni zatím zemřel jeden novorozenec. Většina maminek už si během těhotenství dává pozor.

Epidemie listeriózy se v Česku naposledy objevila koncem minulého roku. Začátkem léta neměly zdravotní ústavy nahlášen jediný případ, v srpnu spolu s nakaženou maminkou evidují již celkem tři.