Petr Želásko skončí koncem září v čele pražské policie

Praha - Petr Želásko koncem září skončí ve funkci ředitele pražské policie a nově má působit v kanceláři policejního prezidenta. Odchod z funkce mu navrhl policejní prezident Oldřich Martinů, který nyní hledá vhodnou náhradu. Nucený odchod Petra Želázka navíc provázejí spory. Zatímco prezidium trvá na tom, že změna souvisí jen s dlouhodobou reformou sboru, ministr vnitra kritizuje způsob, jakým Želázko vyjednával o navyšování platůsvých lidí. Ten selhání odmítá a na jeho straně jsou i odboráři, podle kterých byl nejlepším ředitelem pražských policistů za posledních několik let.

Želáska podle jeho slov odvolání zklamalo a uvažuje i o tom, že u policie skončí. „Hlavou se mi tato myšlenka honí, protože moje osobní zklamání je poměrně silné. Možná, že to čas zhojí,“ reagoval Želásko. Mezi úspěchy řadí například dobrou spolupráci s pražským magistrátem nebo městskými strážníky a trvalé snižování kriminality v hlavním městě. Za své neúspěchy považuje špatnou finanční situaci pražských policistů a to, že se nedaří ty odcházející nahradit.

Odchod Želáska z funkce podle mluvčího policejního prezidia Davida Kubaláka souvisí s reformou policie. „Důvodem bylo výhradně to, jak dlouhodobý charakter mají úkoly, které čekají policii v následujícím tříletém období,“ uvedl mluvčí policejního prezidia. I policejní prezident, který Želázka k odchodu vyzval, odmítá že by řediteli zlomily vaz problémy v pražské policii.

Ministr vnitra Ivan Langer rozhodnutí policejního prezidenta plně podpořil. Nejdříve sice řekl, že šlo o „ryze manažerský, nikoli systémový problém“, ale dnes naznačil i další možný důvod: napětí u pražské policie kvůli nízkým platům. O jejich navýšení sice Želázko od jara vyjednával a i když k němu v létě skutečně došlo, podle Langera se tak mohlo stát dřív. „Ty peníze na platy v rozpočtu krajské správy byly, ale nebyly rozpuštěny včas. A tudíž vzniklo to napětí,“ prohlásil Langer. Želázko to ale odmítá, o penězích věděl, ale nechtěl je prý rozdělovat, dokud jednání o platech neskončí.

Od 1. října má Želásko působit v kanceláři policejního prezidenta, kde bude pověřen plněním úkolů policie v souvislosti s českým předsednictvím v EU. Zároveň má zaškolit svého nástupce. Na prezidiu chce Želázko vydržet alespoň do konce roku. Do té doby se rozhodne, jestli z policie neodejde natrvalo. Martinů nyní podle Kubaláka uvažuje o pěti kandidátech, ale jména možných nástupců na post ředitele pražské policie neprozradil.

Dosavadní působení Petra Želáska u Policie ČR

  • 1970 - nastoupil k policejnímu sboru
  • do roku 1989 sloužil v policejním obvodu Praha 9
  • 1990 - 1991 - ředitel obvodní policejní správy Prahy 1
  • 1991 - začal působit na policejním prezidiu, pracoval mimo jiné jako vrchní kriminální rada v někdejší Ústředně kriminální policie
  • březen 2001 - leden 2006 - ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, předtím pracoval jako jeden z členů této policejní složky
  • únor 2006 - září 2008 - ředitel Policie ČR Správy hl. m. Prahy