Dogajev, který se pokusil unést ruské letadlo, bude do dvou týdnů vydán Rusku

Praha - Česko podle deníku Právo vydá do Ruska Jevgenije Dogajeva (34), který předloni v prosinci vyhrožoval v opilosti únosem letadla ruského Aeroflotu, za dva týdny. Stroj na lince z Moskvy do Ženevy nakonec mimořádně přistál v Praze. Dogajev musí podle rozhodnutí Městského soudu v Praze do Ruska definitivně odletět 24. září. Z české vazby byl propuštěn na kauci a odjezd ze země se snažil co nejvíce oddálit. V Rusku mu za únos letadla hrozí až 12 let vězení.

Bankéř a bývalý fotbalista Dynama Moskva Dogajev předloni letěl s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. V letadle společnosti Aeroflot se údajně domáhal přistání v Káhiře, pokusil se vniknout do pilotní kabiny, vyvolal rvačku a tvrdil, že nechá letoun explodovat. Stroj proto nouzově přistál na pražském ruzyňském letišti.

Dogajev se má podle soudu sám dostavit do kanceláře cizinecké policie na letišti v Ruzyni. Pokud by tak neudělal, propadnou obě milionové kauce, které v Česku zaplatil za své propuštění nejprve z vyšetřovací a následně z vydávací vazby. V případě, že se Dogajev dobrovolně na letiště dostaví, obě kauce mu budou vráceny na jeho účet.

V Rusku Dogajev automaticky skončí ve vazbě a teprve poté bude moci znovu požádat o propuštění na kauci. „Rusové už totiž jednou o jeho vzetí do vazby v jeho nepřítomnosti rozhodli, protože jej považovali za uprchlého,“ předestřela pro deník Právo blízkou budoucnost svého klienta jeho advokátka.

Bankéř Jevgenij Dogajev se sice domnívá, že Česko porušilo zákon a jeho základní práva, když jej vydalo do Ruska, nicméně na letiště se podle jeho slov dostaví. V Rusku je stíhán za údajný pokus o únos letadla, za což mu hrozí až 12 let vězení.