Žalobci zamítli stížnost Šika v kauze ztracené půlmiliardy z ČKA

Praha - Stíhání bývalého manažera společnosti Galilea Real Jana Šika obviněného v kauze ztracených 500 milionů korun z účtů České konsolidační agentury (ČKA) bude pokračovat. Žalobci jeho stížnost proti obvinění zamítli. Trestní stíhání zahájila protikorupční policie v srpnu. Bývalý manažer dal před více než třemi lety písemný souhlas k vyvedení peněz. Později krok odůvodnil tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit. Podle policie ale peníze skončily na soukromém účtu a jeho majitel je použil pro své potřeby. Za porušování povinnosti při správě cizího majetku mu hrozí až osm let vězení.

Peníze se dostaly na účet švýcarské United Bank of Switzerland (UBS). Koncem loňského roku se česká vláda s UBS dohodla na tom, že banka státu vrátí 420 milionů korun a zbytek peněz budou vymáhat na Miloši Skořepovi, který se na převodu peněz podílel.

Podnikatel Skořepa spolu s Františkem Savovem zprostředkovávali otevření účtu ve švýcarské bance. Skořepa pak několik měsíců českým médiím tvrdil, že vyvedené peníze vrátí. Na všechny tři hlavní účastníky transakce podala ČKA trestní oznámení. Skořepu ale policie zatím nenašla.

UBS dlouho odmítala stamiliony do Česka vrátit. ČKA jí proto předloni zažalovala u soudu v Curychu. Kladla jí za vinu, že umožnila peníze vyvést na účty soukromých osob, které k agentuře ani ke Galileu nemají žádný vztah. Po dohodě ČR s finančním ústavem však agentura žalobu stáhla. Po Skořepovi má podle dohody zbytek peněz vymoci švýcarská banka. Peníze, které získá, má rozdělit poměrem 1:1, česká strana má obdržet částku do výše 558,5 milionu.