Příspěvek možná budou dostávat i rodiče starších nemocných dětí

Praha - Senátní sociální výbor se dnes postavil za kompromisní variantu novely zákona o státní sociální podpoře. Rodičovský příspěvek by tak zřejmě od příštího roku dostávali i rodiče těžce nemocných dětí, kterým je více než sedm let. Základní výše příspěvku za starší děti se má ale snížit ze 7600 korun na 3000 korun. V příštím roce by na tento příspěvek měli nárok rodiče dětí od sedmi do deseti let. Do 15 let věku, jak to navrhla sněmovna, by stát začal platit teprve od roku 2010.

Podle předsedkyně výboru Aleny Palečkové (ODS) nebude kompromisní návrh pro státní rozpočet představovat takovou zátěž, jakou by bylo sněmovní prodloužení rodičovské s příspěvkem v základní výši. Petr Nečas už dříve uvedl, že by si vyžádalo pět miliard korun a zvýšení schodku státního rozpočtu. Ministerstvo proto přišlo s kompromisem, který by podle odhadů stál příští rok zhruba 900 milionů korun a následující rok necelé dvě miliardy.

Kompromisní verzi možná podpoří i senátoři opoziční ČSSD, jak naznačil jeden z nich Milan Štěch. Sněmovní návrh byl podle něj sice míněn dobře, vytváří ale finanční nerovnost vůči rodičům dětí s lehkou nebo středně těžkou závislostí. Sociální demokraté chtějí, aby se do budoucna rozdíl mezi příspěvky v závislosti na věku snížil. „Na těchto lidech, na těchto rodinách šetřit nesmíme,“ podotkl Štěch.

Prodloužení délky vyplácení příspěvku v dolní komoře prosadila poslankyně ODS Alena Páralová spolu se svými spřízněnými kolegy a opozicí, a to navzdory nesouhlasu Nečase. Pokud Senát na čtvrteční schůzi kompromisní verzi schválí, ministr o její správnosti bude muset přesvědčit sněmovnu. Poslanci totiž mohou senátní úpravy přehlasovat a prosadit svou původní představu.