Cizinecká policie zadržela 15 celostátně hledaných lidí

Praha - Cizinecká policie kontrolovala při dvoudenní akci s názvem Pobyt po celém Česku cizince. Policisté zadrželi 15 celostátně hledaných lidí, s dalšími 17 zahájila řízení o správním vyhoštění. Akce začala v úterý ráno a skončila ve středu v noci. Kontroly se zúčastnilo 500 policistů, celníci a česká obchodní inspekce. Hledali hlavně v uboytovnách, barech, hernách a na nádražích.

Policisté zkontrolovali 9 170 lidí a zjistili 571 přestupků, za které na místě uložili pokuty za celkem 366.800 korun. Trestných činů se dopustilo 14 cizinců, nejvíce z nich podle mluvčí zůstalo v ČR, ačkoliv byli již dříve vyhoštěni. Moldavana, který nerespektoval rok platné vyhoštění a zároveň se při kontrole prokázal pozměněným občanským průkazem, umístila policie do cely.

Jedná se už o několikátou celostátní akci od vstupu do schengenského prostoru. První se uskutečnila v lednu tohoto roku a policie při ní vyhostila 11 cizinců. Kontroly podle cizinecké policie nepotvrdily obavy z nárůstu nelegální migrace po vstupu do Schengenu.

Česko vstoupilo do schengenského prostoru společně s devíti dalšími zeměmi loni 21. prosince. Systém práce cizinecké policie se tím zásadně změnil. Kontroly, které se dříve prováděly na hranicích, se přesunuly do vnitrozemí.