Lidé mohou vracet Silomat zpět do lékáren

Praha - Ode dneška do konce října můžou lidé vracet do lékáren přípravek proti dráždivému kašli Silomat. Výrobce, německá firma Boehringer Ingelheim, ho celosvětově stáhla z trhu a lidem vrací peníze. Přimělo ji k tomu podezření, že lék může pacientům přivodit vážné zdravotní potíže.

Klinická studie v srpnu naznačila, že Silomat může zvýšit riziko srdeční arytmie. Firma vyzývá, aby lidé balení vrátili do lékáren. Zpráva o možných rizicích pacienty zaskočila. „Většinou se ptali, jestli nejsou následky dlouhodobé, nebo jestli není ohrožení vážné,“ popsala situaci vedoucí lékárny v Benešově Marta Rybanová.

Silomat se používá zejména při léčbě dráždivého kašle, který doprovází zánětlivá onemocnění dolních cest dýchacích. Jeho léčivou látkou je clobutinol hydrochlorid. Je ve formě kapek, sirupu a injekčního roztoku. Výrobce doporučuje, aby lidé tento lék přestali okamžitě užívat. Peníze dostanou zpátky, i když ho dostali na předpis. Lékárny nebudou přijímat jen prošlá balení.

Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veroniky Petlákové se pacienti, kteří užívali lék v minulosti, nemusí obávat zdravotních potíží. Jeho účinky jsou totiž krátkodobé. Jen v Česku se za rok prodalo víc než 350 tisíc kusů balení. „Odhaduje se, že na světě je zhruba kolem 7 až 10 milionů balení neprodaných léků, které se budou vracet. Dokážete si představit, že náklady nebudou zanedbatelné,“ prohlásil Michal Kačírek, tiskový mluvčí společnosti Boehringer Ingelheim. Přesnou ztrátu firma zatím neurčila.