Situaci kolem raketové základny sledují v USA převážně jen odborníci

Praha - Situaci kolem raketové základny v České republice a v Polsku sledují jen odborníci, ale nikoli americká veřejnost. Američtí politici podle profesora historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igora Lukeše nicméně předpokládají, že jednání budou přes všechny problémy nakonec úspěšná. K dohodě by měla částečně přispět také ruská reakce, která byla příliš agresivní a neadekvátní.

Americká jednání o protiraketové základně lze charakterizovat dvěma způsoby. Bulharský model jednání znamená umístit základnu kamkoliv, kdy o konečném rozhodnutí rozhoduje bulharská armáda s tím, že občané o tom nemají dostatek informací. Druhý model je dánský, kdy o umístění základny je nutné velmi zodpovědně vyjednávat a veřejnost s politickou mocí o konečném rozhodnutí může diskutovat.

Igor Lukeš v rozhovoru pro studio Dobrého rána připustil, že česko-americká jednání se více blíží dánskému modelu, nicméně se domnívá, že by o národní bezpečnosti státu neměli rozhodovat občané: „Já osobně nevěřím, že referendum je nejlepším nástrojem pro řešení otázek národní bezpečnosti, ale mám radost, že český případ je blíže k situaci v Dánsku, než na Balkáně."

Čeští a američtí představitelé právě dnes v Praze zasednou k jednání o případném umístění radarové stanice na českém území. Američané chtějí, aby radar v Česku a desítka střel v Polsku byly součástí systému protiraketové obrany, která má chránit USA, Evropu a další spojence před možnými útoky z nepřátelské země. Českou delegaci povede první náměstek ministra zahraničí a hlavní český vyjednavač Tomáš Pojar, v čele americké delegace bude vysoce postavený americký diplomat John Rood.

Předmětem jednání bude český protinávrh dohody o zřízení radarové stanice u obce Míšov nedaleko Plzně. Původní americký text této dohody byl předán v dubnu, v květnu se uskutečnilo nulté neboli sondážní jednání. Český protinávrh dostali Američané v srpnu. Česká vláda letos zahájila s Američany jednání o radaru navzdory nepříznivému veřejnému mínění. České rozhodnutí, zda Praha radar povolí, chce Washington znát příští rok.