Praha hostí konferenci o vzdělávání dětí

Praha - V Praze dnes začala 17. konference Evropské asociace pro výzkum ranného vzdělávání dětí (EECERA). V metropoli se sejde více než 750 vědeckých pracovníků, praktiků z oboru, veřejných činitelů a zástupců neziskových organizací. Organizátoři letos zvolili podtitul Výzkum Vygotského myšlenek: Překračování hranic.

Myšlenky ruského psychologa Lva Vygotského se využívají podle programové ředitelky Step by Step Association Aiji Tunové dodnes. „Jeho hlavní idea je, že každé dítě má určitý potenciál, který je potřeba rozvíjet tím, že mu budeme pomáhat. Vygotský je známý na obou stranách zeměkoule a tentokrát to bude poprvé, kdy se lidé sejdou a budou hovořit o tom, jak jeho myšlenky interpretovat.”

Konference EECERA se konají po celém světě, naposledy na Islandu. Praha byla vybrána kvůli své pověsti křižovatky západu a východu. České hlavní město navštíví i vnučka Vygotského, profesorka Elena Kravtsova z Ruské státní univerzity pro humanitní vědy.

Akce je významná hlavně tím, že se jedná o setkání teoretiků s praktiky. „Výsledky jsou důležité i pro rodiče a celou společnost, aby chápali, jak děti podporovat, jak věřit v jejich potenciál. Jak jim pomoci, aby vyrostly chytřejší a vzdělanější,” připomíná Aija Tunová.

Konference končí 1. září.