Litvínovská radnice zakázala pochody extremistům i Romům

Litvínov (Mostecko) - Litvínovská radnice dnes zakázala pochody, které na 27. listopad až konec května příštího roku oznámili příznivci krajní pravice, občané nespokojení se situací v místním sídlišti Janov a Romské křesťanské sdružení. Místo a čas svého shromáždění si už dříve zamluvila Židovská liberální unie. Židé a Romové plánují akce proti rasismu s cílem zabránit radikálům v pochodu do janovského sídliště. Dnes litvínovská radnice zakázala další pochod, který na 29. listopad až konec ledna příštího roku oznámil pražský příznivce krajní pravice.

Dělnická strana, o jejíž rozpuštění požádá vláda Nejvyšší správní soud, organizuje shromáždění a pochody pod heslem „proti policejní brutalitě a za řešení problémů s nepřizpůsobivými občany“ či „za právo občanů na slušný život“. Jsou zaměřeny proti romským obyvatelům, kteří v Janově podle extremistů obtěžují svým chováním neromské sousedy.

Radikálové pochodovali do janovského sídliště už 4. a 18. října a 17. listopadu. Poslední akce vyústila v ostrý střet extremistů s policií, který si vyžádal 16 zraněných.

Radnice zatím obdržela devět oznámení o veřejných antirasistických pochodech v příštím roce, ke třem se doposud nevyjádřila. „Představitel židovské unie konání akcí oznámil na radnici již 21. listopadu odpoledne. Ostatní svolavatelé, jejichž ohlášení jsme zatím posuzovali, tak učinili až o tři dny později,“ uvedla tajemnice radnice Alexandra Sixtová.

Janovští vrací úder

Mezi zakázanými akcemi je i pochod obyvatelů ze sídliště Janov, ohlášený na čtvrtek od 13:00. Lidé nespokojení se situací v sídlišti, kam se v poslední době stěhují nepřizpůsobiví občané zejména z řad Romů, chtěli jít průvodem z Janova do litvínovské střední školy Schola Humanitas nedaleko centra města, kde od 14:00 budou jednat zastupitelé. Ve čtvrtek má ale povoleno shromáždění v Litvínově jen Romské křesťanské sdružení, které své akce oznámilo jako druhé po židovské unii. Ta chce totiž využívat plochy až od 28. listopadu.