Horská střediska zahajují sezonu, vlekaři lákají na slevy

Praha - Většinu zimních středisek čeká o víkendu první nápor lyžařů a běžkařů. Na českých horách leží od 20 do 80 centimetrů sněhu a vlekaři nepřetržitě zasněžují. Přicházející obleva se neblaze dotkne jen malých lyžařských areálů. V sobotu a v neděli čekají na sjezdaře u některých lanovek a vleků velké slevy.

Milovníky zimních sportů uvítají o víkendu střediska na Šumavě. Dnes se rozjedou vleky na Zadově, kde leží 30 centimetrů přírodního a technického sněhu. Užijí si také příznivci běžeckého lyžování. V okolí Zadova bude upraveno 15 až 20 kilometrů tras. Hlavně technický sníh umožnil spustit sezonu na Špičáku. Běžkaři ale na Železnorudsku zatím příliš dobré podmínky nemají. Stopy se začnou upravovat, až napadne více sněhu.

Zimní provoz zahájí i několik areálů v Krušných horách od Klínovce přes Boží Dar až po Bublavu. V Ústeckém kraji začne lyžování od soboty, kdy by si mohli lyžaři poprvé zajezdit napříkad na Bouřňáku. Pro běžkaře bude upravená krušnohorská magistrála.

Lanovky se rozjedou i v Krkonoších a Jizerských horách. Sjezdovky budou připravené v Harrachově, Bedřichově a na Benecku. Pokrývá je od 20 do 50 centimetrů promíchaného přírodního a technického sněhu, přicházející obleva by neměla začátek zimní sezony ohrozit. Rolba projede běžkařskou trasu z Čertovy hory přes Studenov na Voseckou boudu a přes Mumlavskou boudu zpátky do Harrachova.

Na hřebenech Krkonoš je druhý stupeň lavinového nebezpečí

Nejpozději v sobotu zahájí lyžařskou sezonu také všechna střediska východních Krkonoš a Orlických hor. Špindlerův Mlýn spustil vleky a lanovky už ve čtvrtek. Na sjezdovkách leží od 20 do 80 centimetrů sněhu. Běžkaře na hřebenech Krkonoš horská služba varuje před lavinovým nebezpečím, které je na druhém stupni z pětibodové škály.

V Pardubickém kraji se svezou lyžaři pouze v areálu Čenkovice na Orlickoústecku. Na Bukové hoře a Suchém vrchu je pro běžkaře upraveno asi 16 kilometrů tras. Provozovatelé areálu Ski Sněžník v Dolní Moravě zatím na zahájení sezony kvůli nepřízni počasí rezignovali.

Od soboty se budou moci lyžaři projet také po svazích Jeseníků, kde leží až půl metru sněhu. Sjezdovky budou upraveny v Petříkově a v Ramzové. V Branné na Šumpersku vleky jezdí od středy. Pro příznivce bílé stopy bude strojově upravená trasa mezi Švýcárnou a Ovčárnou. Ke spuštění chystají vleky také provozovatelé středisek ve Velkých Karlovicích, na soláňském sedle či na Kohútce na Valašsku. Od dnešního dne se jezdí i ve Stupavě na Uherskohradišťsku. Na Pustevny se mohou vydat příznivci běžeckého lyžování. Sjezdařům tu zatím sezona ještě nezačala.

Vydáno pod