Libereckým hejtmanem bude politický nováček Eichler

Liberec - Hejtmanem Libereckého kraje dnes zastupitelé zvolili Stanislava Eichlera, který byl lídrem kandidátky ČSSD v krajských volbách. Ve funkci vystřídá Petra Skokana (ODS). Eichler byl jediným kandidátem na hejtmana, ODS, která volby prohrála, protikandidáta nepostavila. Nového hejtmana podpořilo 27 zastupitelů ze 45. Své hlasy mu tak dali všichni zastupitelé vítězné sociální demokracie a tři členové Strany pro otevřenou společnost, kteří se dohodli na spolupráci. Podporu získal také od osmi komunistů, kteří rovněž s ČSSD uzavřeli dohodu.

Eichler je v politice v podstatě nováčkem. Osmačtyřicetiletý bankovní manažer Eichler doposud působil pouze jako člen zastupitelstva města Český Dub. Ačkoli do ČSSD vstoupil teprve před čtyřmi roky, je členem jejího širšího vedení.

Eichler se narodil 18. dubna 1960 v Turnově. Vyučil se elektromechanikem pro stroje a zařízení a následně absolvoval elektrotechnickou průmyslovku v Liberci. Letos si doplnil vysokoškolské vzdělání, když dokončil studium speciální pedagogiky na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze.

Členem ČSSD se stal v březnu 2004 a má za sebou poměrně rychlou stranickou kariéru. Už v roce 2006 se dostal na šesté místo krajské kandidátky ČSSD do Poslanecké sněmovny, avšak neuspěl. Nyní je místopředsedou okresní organizace ČSSD na Liberecku. Kromě toho zasedá i v krajském ústředním výboru strany a je i členem širšího stranického vedení - celorepublikového ústředního výkonného výboru. V roce 2006 byl zvolen do českodubského zastupitelstva.