Náboženská organizace Opus Dei slaví 80. narozeniny

Praha - Opus Dei, katolická organizace podléhající přímo papeži a obestřená řadou záhad, slaví 80. narozeniny. Málokterá organizace na sebe přitahuje tolik konspiračních teorií. Podle jedné z nich například slouží katolické církvi jako špionážní služba a výrazně ovlivňuje politiku na celosvětové úrovni. Její členové to odmítají. "Tím jediným posláním Opus Dei je dávat lidem duchovní servis, nic jiného," míní Stanislav Hykyš, jeden ze členů organizace.

Opus Dei se v poslední době objevila třeba ve filmu Šifra mistra Leonarda. Právě tam ale byla vyobrazena jako ultrakonzervativní paže Vatikánu. Ve skutečnosti je Opus Dei neboli Dílo boží katolická organizace podléhající přímo papeži. Má střediska v 61 zemích po celém světě. Opus Dei založil Josemaría Escriva, kterého papež Jan Pavel II. v roce 2002 prohlásil za svatého.

Pravidla organizace jsou přísná, její členové si musí každý den neustále připomínat svou víru, někteří volí také připínání cilice, kovového řetízku s ostny, který se obtáčí kolem stehna. Ten způsobuje ne zranění, ale rozhodně výrazné nepohodlí.

Členy Opus Dei jsou vysoce postavení duchovní Vatikánu, organizace má velice složitou hierarchii a seznam všech jejích členů není veřejný. Religionisté předpokládají, že v současnosti jsou v jejich řadách - tak jako v minulosti - i politické špičky různých států.

V České republice působí Opus Dei od roku 1991 a provozuje tady několik univerzitních center i mateřské školky. V současnosti má v Česku i na Slovensku bezmála 200 členů. V Praze organizace svůj sváteční den odstartovala v 18:00 mší v Týnském chrámu.