Rath: Středočeský kraj bude hospodařit s rozpočtem 18 miliard

Praha - Středočeský kraj by měl v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši zhruba 18 miliard korun. Oznámil to nový hejtman David Rath (ČSSD). Nové krajské reprezentace podle něj očekávají, že příjmy krajů stoupnou v roce 2009 o tři procenta. Podle Ratha je to ale málo. Bude proto v parlamentu při projednávání státního rozpočtu usilovat o to, aby byl tento nárůst vyšší.

Rath uvedl, že nové vedení Středočeského kraje již schválilo první pracovní verzi hospodaření v příštím roce. „Rozpočet je vyrovnaný, výdajová část je zhruba 18 miliard a stejná je i příjmová část,“ uvedl.

Loni činily skutečné příjmy kraje 15,51 miliardy korun a výdaje 14,97 miliardy korun. Pro letošní rok byl již dříve schválen vyrovnaný rozpočet 17,6 miliardy korun.

Zohledňuje se plánovené zrušení poplatků

Rath připomněl, že hejtmanství musí v rozpočtu zohlednit předvolební sliby ČSSD - tedy zrušení poplatků v nemocnicích, zřízení fondu podpory venkova ve výši půl miliardy korun či zavedení autobusové a vlakové dopravy do škol pro žáky a studenty zdarma.

Poukázal ale na to, že ministerstvo financí údajně úředníkům avizovalo, že nárůst příjmů krajů bude v příštím roce jen tříprocentní. „Tady si, myslím, současná vláda Mirka Topolánka (ODS) hodně zahrává, protože ta příjmová stránka ani nepokrývá inflaci,“ dodal Rath.

Rada s podporou komunistů

Volební lídr krajské ČSSD a exministr zdravotnictví Rath sestavil ve středních Čechách menšinovou krajskou radu ČSSD, kterou při ustavujícím jednání zastupitelů podpořili komunisté. Jednání o podpoře původně vedl i s občanskými demokraty. Nakonec ale oznámili, že ČSSD nepodpoří a odcházejí do opozice.

Sociální demokraté získali ve středních Čechách 26 z celkového počtu 65 mandátů. Občanští demokraté mají 25 křesel a komunisté deset. Do zastupitelstva se ještě dostalo uskupení Nezávislí starostové pro kraj se čtyřmi mandáty.