Po kongresu ODS vznikne vedle Libertas asi ještě další strana

Praha - Pokud se Mirek Topolánek opět stane předsedou ODS, založí výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach novou pravicovou stranu. Bude to však jiná strana, než připravují euroskeptici z okolí prezidenta Václava Klause pod pracovním názvem Libertas.cz. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

„O založení strany velmi vážně uvažuji, debatuji o tom s několika lidmi. Jestli se k něčemu odhodláme, závisí do značné míry na tom, jak dopadne kongres ODS. Bude záležet na tom, jak se kongres postaví především k programovým věcem,“ prohlásil Mach.

Do jaké míry je Václav Klaus zapojen do vzniku nové strany, zatím není úplně jasné. „Pokud se rozhodneme to udělat, budu o tom muset pana prezidenta minimálně informovat, protože jsem s ním v pracovním vztahu v CEPu. S Bémem jsem zatím nehovořil.“

Podle Macha se však bude jednat o jinou stranu, než kterou připravuje pravicové euroskeptické hnutí s názvem Libertas.cz z okolí Václava Klause. Cílem strany je kandidovat do europarlamentu.