V Česku je delegace Evropského parlamentu

Praha - Šéfové parlamentních politických skupin v čele s předsedou Hansem-Gertem Pötteringem dnes přijeli na dvoudenní návštěvu Česka. V Praze budou s premiérem Mirkem Topolánkem, členy vlády a také prezidentem Václavem Klausem mluvit o blížícím se českém předsednictví Evropské unii. Návštěva delegace je první z oficiálních akcí, které do našeho předsednictví spadají. V pátek se jedenáctičlenná konference předsedů setká i s Klausem a vicepremiérem pro EU Alexandrem Vondrou.

Tématem rozhovorů budou kromě priority předsednictví i osud Lisabonské smlouvy v Česku a zřejmě také dolaďování lednového vystoupení Topolánka a prezidenta Václava Klause v Evropském parlamentu, které by se mohlo uskutečnit 14. ledna. Zástupci parlamentu by také mohli vyjádřit podporu českému předsedání.

Předseda poslaneckého klubu frakce Evropské lidové strany a účastník večerního jednání unijní delegace s Topolánkem Joseph Daul uvedl České televizi, že Evropský parlament očekává od českého předsednictví hlavně pokračování v zaběhnutém trendu francouzské vlády. Termín české ratifikace Lisabonské smlouvy není podle Daula vážným problémem, který by bránil vedení Evropské unie v nadcházejícím půlroce. „Jsme spokojeníi s tím, co nám prezentoval premiér Topolánek. Už od lednové schůze očekáváme důležité jednání pod vedením Čechů ohledně řešení finanční krize,“ dodává Laud.

Konference předsedů je jedenáctičlenným politickým orgánem Evropského parlamentu, který organizuje práci parlamentu a sestavuje legislativní programy, rozděluje pravomoci výborům a delegacím a má na starosti vztahy s ostatními orgány Evropské unie, národními parlamenty a třetími zeměmi. Konferenci tvoří kromě předsedů parlamentu a předsedů politických skupin i dva zástupci nezařazených poslanců, kteří ale nemají hlasovací právo.