Ulice u pražského magistrátu hodinu blokovali nespokojení taxikáři

Praha - Pražské Mariánské náměstí, kde je sídlo městského magistrátu, i okolní staroměstské ulice zablokovala odpoledne krátce po druhé hodině auta některých pražských taxislužeb. Vozidla, kterých se podle organizátorů sjela asi stovka, s troubením pomalu objížděla magistrát. Taxikáři tak protestovali proti systému stanovišť, která zavedlo hlavní město a která mohou využívat jen někteří řidiči. Demonstrace skončila asi po hodině.

Řidiči taxislužeb chtěli původně protestovat už ve středu a ve čtvrtek. Akci odložili po rozhodnutí evropského soudu, který nedávno v obdobném sporu s městem Karlovy Vary rozhodl ve prospěch taxikářů. Řekl to Pavel Jelínek, předseda Odborového sdružení Taxi Praha a zástupce společnosti Euro Taxi Praha.

V Karlových Varech stejně jako v Praze fungují podle Jelínka stanoviště, na která nemají za rovných podmínek přístup všechny taxislužby. Někteří taxikáři proti tomu údajně bojují několik let, teď podle Jelínka rozhodl evropský soud v jejich prospěch. „V návaznosti už padlo rozhodnutí Městského soudu v Plzni, které se týká vyplácení náhrad škod těm, kterým nebylo umožněno stanoviště využívat,“ řekl Jelínek.

Taxikářům z Euro Taxi se nelíbí systém stanovišť, který zavedl magistrát hlavního města. Stanoviště totiž může používat pouze taxislužba společnosti AAA Radiotaxi, která magistrátu zaručila cenu 28 korun za kilometr. „Ten systém je zcela jednoznačně monopolní, máme zhruba 800 míst, která obsazuje společnost AAA Radiotaxi,“ uvedl své výhrady Pavel Jelínek.

Řidiči Euro Taxi jsou známí tím, že dlouhodobě jezdí za vyšší ceny, než jaké magistrát stanovil. Taxikáři, kteří dnes demonstrovali u magistrátu, si často účtují zhruba devadesát korun za kilometr. Tvrdí, že je k tomu tlačí magistrát, který je nepouští na vyhrazená stanoviště taxi.

Město pronajímá stanoviště od roku 2002, kdy tímto krokem reagovalo právě na předražené taxíky. O pronájem stanovišť se bude opět losovat v březnu 2009. Město se nicméně netají cílem vytlačit „devadesátikorunové“ taxikáře z centra Prahy. Podle magistrátu není pravděpodobné, že by v losování uspěl některý z dnešních demonstrantů. Ti totiž nejsou bezúhonní – v mnoha případech nemají koncesi a neplatí pokuty za přestupky.