Víkend: Jedenáct mrtvých na silnicích

Praha – Uplynulý víkend na silnicích patřil mezi nejtragičtější. Při nehodách zahynulo od pátku do neděle 11 lidí. Tři mladí lidé nepřežili čelní srážku dvou vozidel u Čimelic na Písecku. Další dvě osoby navíc zemřely při Pražském rallyesprintu v Řeporyjích, kde do diváků vjel závodní vůz. Od začátku roku na silnicích zahynulo 932 lidí.

Nejtragičtější víkendovou nehodou byl střet dvou aut u Čimelic na Písecku v sobotu vpodvečer. Opel řízený devatenáctiletým mladíkem se čelně srazil při předjíždění s protijedoucí Octavií. Řidič a jeho o rok mladší spolujezdec byli na místě mrtví, jejich sedmnáctiletý kamarád podlehl těžkým zraněním v nemocnici. Podle policie ani jeden z lidí, kteří v Opelu zahynuli, nejel připoután. „Jediným připoutaným byl asi chlapec, který nehodu přežil a bojuje o život v nemocnici,“ uvedla mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková. Šestnáctiletý mladík utrpěl vážná zranění, velmi těžce poraněni byli také šedesátiletý řidič a jeho osmapadesátiletá spolujezdkyně z Octavie.

Na Písecku se v sobotu stala ještě jedna nehoda s tragickými následky. Na přejezdu v Mirovicích se srazil Favorit s vlakem. Řidička auta, která zřejmě nerespektovala výstražné znamení na přejezdu, srážku nepřežila.

V sobotu ráno zahynul jedenatřicetiletý muž ve Frýdku-Místku. Srazilo ho auto, když vystupoval u restaurace z taxíku. Muž utrpěl zranění hlavy, které podle policistů nebylo slučitelné se životem.

Při dopravní nehodě u vyškovského letiště v neděli ráno uhořel řidič osobního auta. Podle policie se srazila dvě vozidla a jedno začalo hořet.

Na Pražském rallyesprintu v Řeporyjích v sobotu po nehodě jednoho ze závodních automobilů zemřeli dva diváci. Šestadvacetiletý muž z Polska podlehl svým zraněním přímo na místě, druhý stejně starý muž zemřel v důsledku rozsáhlých poranění odpoledne po operaci v motolské nemocnici. Při automobilové soutěži byli zraněni i další lidé, kteří podle dostupných informací stáli v tzv. zakázaném prostoru. Je mezi nimi i osmiletá dívka. Závod byl kvůli havárii zrušen.

Celkem policie evidovala za víkend 668 nehod, 109 z nich zavinili řidiči, kteří pili alkohol. Dopravní policisté přitom o víkendu měli 26 akcí zaměřených právě na alkohol, nebo stav nákladních aut. Advent podle statistik patří na silnicích k nejnebezpečnějším obdobím roku.

Vydáno pod