Ostře sledovaný Lisabon dorazil do sněmovny. ODS hrozí obstrukcemi

Praha - Velké politické téma uplynulých dní, Lisabonská smlouva upravující poměry a chod Evropské unie, míří do Poslanecké sněmovny. Její projednávání na dnešní mimořádné sněmovní schůzi prosadili sociální demokraté, kteří usilují o přijetí dokumentu ještě do konce letošního roku. Podmínkou pro jakékoliv jednání je ale schválení programu schůze; to by přitom mohlo být znemožněno právě vládní ODS kvůli negativním postojům řady jejích členů. Podle nich je hlasování pro přijetí Lisabonské smlouvy v rozporu s volebním programem strany.

Lisabonská smlouva dlouhodobě komplikuje vnitrostranickou situaci v ODS. Strana oficiálně její přijetí podporuje, konzervativní větev strany však hrozí odštěpením a kvůli vstřícnému postoji strany k reformní smlouvě unie vystoupil z ODS i její zakladatel a čestný předseda prezident Václav Klaus.

O konečném postupu strany dnes dopoledne jedná grémium ODS i poslanecký klub. Řada poslanců se však již včera ve svých výpovědích shodovala v tom, že v úterý k přijetí Lisabonské smlouvy určitě nedojde. Před občanskými demokraty leží dvě nejčastěji diskutované varianty postupu:

ODS versus Lisabon poprvé: Začít jednat, ale nic nevyjednat

Šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř i předseda strany Mirek Topolánek uvažují o možnosti, že by debata o Lisabonské smlouvě mohla zítra začít, ale schůze by se přerušila, a na hlasování by tak nedošlo. Strana by tím získala čas na další vnitrostranickou debatu, která je podle premiéra Topolánka pro úspěšnou ratifikaci nutná. Dnešní ratifikaci smlouvy považuje za riskantní.

Občanskodemokratičtí poslanci by tak vyšli vstříc ustanovení víkendového kongresu strany, který vyslovil požadavek prioritně přijmout smlouvy o radaru, a teprve poté se zabývat Lisabonskou smlouvou. K parlamentnímu projednávání obou smluv o americké základně na českém území však zatím nedošlo.

ODS versus Lisabon podruhé: Zablokovat schůzi sněmovny

Druhou možností, o níž občanští demokraté diskutují, je úplné zablokování dnešní mimořádné schůze. Informoval o tom poslanec ODS a předseda ústavněprávního výboru Marek Benda: „Pokládám za vysoce nepravděpodobné, že bychom ho podpořili,“ prohlásil. Poukázal přitom na to, že ani jeden z příslušných sněmovních výborů smlouvu neprojednal až do konce, zahraniční výbor i výbor pro evropské záležitosti projednávání tohoto dokumentu přerušily.

Jestliže poslanecký klub rozhodne, že občanští demokraté pro program ruku nezvednou, schůze se konat nebude. Proti budou totiž hlasovat také komunisté. „Chceme předřadit zákon o referendu k Lisabonské smlouvě, takže spíše nepodpoříme program,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

ČSSD: Zahajte projednávání, nebo nepodpoříme předsednictví

Liknavý přístup největší vládní strany se nelíbí opoziční ČSSD. Varuje, že pokud by občanští demokraté ratifikaci smlouvy zablokovali, neuzavře sociální demokracie s koalicí dohodu o spolupráci v době českého předsednictví Evropské unii. To Prahu čeká již za necelý měsíc. „Pokud pánové nesleví a nevrátí se z říše pohádek k politickému realismu, tak mají smůlu,“ řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. V nedělních Otázkách Václava Moravce ale řekl, že si umí představit případné přerušení jednání na týden.

Občanští demokraté se ale podmínkám ČSSD zřejmě podrobit nechtějí. „Jsem nakonec ochoten hlasovat pro Lisabonskou smlouvu, ale ne tímto vynuceným způsobem, o který se, nevím proč, pokouší sociální demokracie, zřejmě ze snahy na sebe před Vánoci upozornit,“ řekl premiér Topolánek.

Lidovci ani zelení si s postojem ODS nevědí rady

Nejistota kolem osudu Lisabonské smlouvy se nelíbí ani koaličním zeleným a křesťanským demokratům. „Rozhodnutí mělo už dávno padnout. Vadilo by mi, kdybychom zítra smlouvu neschválili,“ informoval předseda lidovců Jiří Čunek.

Obdobně mluví i předseda Strany zelených Martin Bursík: „My se budeme každopádně všemi silami snažit, aby ratifikační proces běžel dál, aby došlo k hlasování.“ Lídr zelených se o víkendu také nechal slyšet, že předseda ODS má po svém opětovném zvolení nyní za úkol nastolit ve své straně takovou situaci, aby se občanští demokraté ve sněmovně „chovali racionálně a nehnali ČR spolu s prezidentem do izolace“.

Diskutuje se rovněž o požadavku speciálního dodatku ke smlouvě tak, jak si jej po odmítnutí reformní smlouvy vyjednalo Irsko. Podle poslanců ODS hrozí s přijetím smlouvy otevření Benešových dekretů, a právě to by měl dodatek odvrátit. Opozice i zelení považují strach ODS za nepodložený, Lisabonská smlouva podle sociálních demokratů nemůže otevřít události, které se staly na základě druhé světové války.

Vydáno pod