ODS nebude blokovat jednání o Lisabonu, hlasovat pro něj ale nebude

Praha - Premiér Mirek Topolánek oznámil, že ODS dnes nebude blokovat jednání Poslanecké sněmovny o Lisabonské smlouvě. Zároveň ale upozornil, že občanští demokraté dnes nebudou o smlouvě hlasovat. Navrhl, aby byla schůze o Lisabonu přerušena do ledna příštího roku. Lidovci chtějí naopak schválit smlouvu ještě letos.

Podle Topolánka je jednání o Lisabonské smlouvě v těchto dnech předčasné. Příští týden se má totiž setkat s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, se kterým by měl vyjednávat o spolupráci vlády a opozice během českého předsednictví Evropské unii.

Topolánek také váže hlasování o Lisabonské smlouvě na ratifikaci smluv s USA o možném vybudování protiraketové základny na českém území. „V některých výborech Poslanecké sněmovny navíc ještě nebyla dokončena diskuse a nebylo přijato usnesení,“ uvedl Topolánek. ODS proto bude chtít přesunout další jednání o Lisabonské smlouvě na první lednovou schůzi.

Lidovci chtějí prosadit ratifikaci smlouvy ještě letos

Koaliční KDU-ČSL chce prosadit ratifikaci Lisabonské smlouvy ještě do konce letošního roku. Ministr a šéf Legislativní rady vlády Cyril Svoboda řekl, že musí splnit usnesení lidoveckého širšího vedení, a smlouva by tak měla být přijata nejpozději do Silvestra. Řekl to těsně před schůzkou vedení koalice, která začala v Poslanecké sněmovně.

Podle lidoveckého místopředsedy sněmovny Jana Kasala vládní koalice zřejmě navrhne přerušení projednávání smlouvy do 3. února 2009. Kasal to řekl po jednání koaličních představitelů.