U soudu pokračuje spor Cyrila Svobody a charity o dům

Praha - Obvodní soud pro Prahu 6 se dnes téměř po pěti měsících vrátí ke sporu ministra a předsedy legislativní rady vlády Cyrila Svobody a charitativní organizace Domov svaté Rodiny o činžovní dům v pražských Dejvicích. Svoboda tvrdí, že mu čtyřpatrovou budovu odkázala jeho známá Marie Kaprálková. Napadl proto její poslední závěť, ve které určila dědicem nemovitosti charitu.

Při dostala na starost nová soudkyně Irena Voštová. Podle ministrova právníka Františka Mészárose bude jednání pokračovat výslechy dalších znalců, Svoboda požaduje také znalecký posudek ohledně zdravotního stavu bývalé majitelky domu.

Svobodovi odkázala Kaprálková budovu v hodnotě kolem 50 milionů v roce 1992. V listopadu 2004, rok před svou smrtí, však Kaprálková sepsala novou závěť. Svůj majetek v ní rozdělila mezi Nadaci Jedličkova ústavu, Domov svaté Rodiny a Aleše a Boženu Kopecké. Na Svobodu pamatovala finanční hotovostí. Činžovní dům podle tohoto dokumentu připadl charitě.

Autorka závěti prý mohla trpět výpadky paměti

Podle ministra je závěť neplatná. Bývalá majitelka nemovitosti mohla podle něj trpět duševní poruchou a mohla být k sepsání závěti donucena. „Nemá důkazy, ale přitom tvrdí, že zemřelá paní Kaprálková trpěla duševní chorobou, tak to mě skutečně pobavilo,“ uvedla na adresu Svobody právnička Helena Kubecová.

„To musí posoudit ti, kteří ošetřovali paní Kaprálkovou. Byl bych velmi opatrný na konečné soudy,“ reagoval Svoboda. Kaprálková prý měla trpět výpadky paměti.

Naposledy Svoboda vzkázal, že pokud dům ve sporu získá, výtěžek z jeho provozování půjde nadaci. Kdyby mu ale soud dal za pravdu, o dědictví by mohla přijít také Nadace Jedličkova ústavu a Kopečtí. Další činžovní dům a nemalá finanční hotovost by propadla státu. Odkaz z roku 1992 se totiž týkal pouze jedné budovy a Kaprálková neměla žádné právoplatné dědice.