Stávka stále ochromuje dopravu v Maďarsku

Praha – Časově neomezená stávka maďarských železničářů, která začala včera vpodvečer, má své důsledky také na českých kolejích. Denně po nich totiž projíždí několik spojů z Budapešti, které vesměs pokračují po vytížené české trati Brno – Pardubice – Praha – Ústí nad Labem. Spoje mířící do Maďarska z Česka nebo Německa končí na slovensko-maďarských hranicích, vlaky v opačném směru na nich začínají. Společně s železničáři stávkuje personál budapešťského letiště Ferihegy. Lety jsou kvůli tomu zpožděny.

Vlaky končí na hranicích

Stávka na maďarských železnicích omezila jízdy pěti párů vlaků z Česka. Ve Štúrovu na slovensko-maďarských hranicích dočasně končí, respektive začínají vlaky Euronight Metropol jezdící z Berlína do Budapešti a zpět, Eurocity Jaroslav Hašek z Prahy do Budapešti, Eurocity Hungaria z Berlína do Budapešti, Eurocity Jan Jesenius z Hamburku do Budapešti a Eurocity Avala mířící z Prahy přes Budapešť do Bělehradu. Omezení se dotkne také cestujících v přímých vozech do Maďarska řazených na nočních rychlících Amicus a Chopin.

„Cestujícím do Maďarska doporučujeme odložit své cesty nebo zvolit alternativní formu dopravy. Cestující dále na Balkán se mohou informovat o spojích po náhradních trasách mimo Maďarsko,“ uvedl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah.

V Maďarsku v současné době není možné dojet po kolejích skoro nikam. „Domácí expresy ani Intercity prakticky nejezdí a mezinárodní spoje do Maďarska nejezdí,“ řekl mluvčí společnosti MÁV Imre Kavalecz.

„Na železnici panuje naprostý chaos,“ přinesl svědectví redaktor České televize Ladislav Kerekéš. Osm z deseti spojů stojí. „Těžko říct, kdy stávka skončí, jediné prohlášení odborů zní: nebudeme stávkovat před Vánocemi a během vánočních svátků,“ zpozoroval Kerekéš.

Letiště funguje, lety mají drobná zpoždění

Šestým dnem také pokračuje stávka na budapešťském letišti Ferihegy, kterou vyhlásily dvě odborové organizace. Provozovatel letiště, které patří německé skupině Hochtief, nicméně sdělil, že v ranních hodinách byly pouze menší problémy se zpožděním.

„Ranní špička je za námi a zpoždění se pohybovalo kolem 30 až 40 minut,“ řekl mluvčí letiště Domokos Szollár. Žádné lety ale zrušeny nebyly. Teď už se podle něj čeká nejvýše 15minutové zpoždění, které lze považovat za normální. Státní společnost Malev musela zrušit 16 spojů, Alitalia jeden.

Odboráři chtějí více peněz i kolektivní smlouvu

Odborová organizace železničářů VDSZSZ zahájila stávku nejprve na východě Maďarska, v neděli večer ji ale rozšířila na celou zemi. Odboráři pro své členy chtějí jednak vyšší platy, ale také jednorázovou odměnu z prodeje nákladní složky státní železnice MÁV.

Odbory začaly na budapešťském letišti stávkovat minulý týden ve středu a domáhají se především nové kolektivní smlouvy, zlepšení pracovních podmínek a příslibu, že už se nebude propouštět. Stávka byla vyhlášena jako časově neomezená, odbory nicméně tvrdí, že jsou ochotny kdykoli začít jednat.

Objevilo se ale zajímavé obvinění. Odborové organizace viní vedení letiště, že angažuje zahraniční stávkokazy.