Rathovy střední Čechy představily své plány. A odmítly výstavbu radaru

Praha - Rathova sociálnědemokratická středočeská vláda v dnešním usnesení odmítla na návrh KSČM výstavbu amerického protiraketového radaru v Brdech. Usnesení se také stalo součástí programového prohlášení krajského zastupitelstva pro nadcházející čtyřleté období. Vedle odmítnutí americké vojenské základny se v programu objevil příslib bezplatné dopravy pro školáky nebo důraz na rozvoj turistického ruchu. Bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl popsal prohlášení jako nekonkrétní slohové cvičení.

Podle Bendla není v prohlášení konkrétně uvedeno, jak chce vedení kraje své záměry prosadit. „Tento materiál považuji spíš za deklaraci spolupráce sociální demokracie a komunistů,“ dodal.

Rathovo hejtmanství si předsevzalo investice do školství

Krajská vláda pod vedením sociálnědemokratického hejtmana Davida Ratha se zavázala k mnohým opatřením, velké množství z nich se zaměřuje na školství. Hejtmanství chce vytvořit půlmiliardový Fond rozvoje obcí na financování oprav či výstaveb škol, školek, památek, veřejné zeleně, sportovišť, silnic či cyklostezek.

Pro žáky a studenty má nové vedení kraje zavést od nového školního roku autobusovou a vlakovou dopravu do školy a zpět zdarma. Chce zastavit slučování škol, podpořit propojení učňovského školství s firmami a požadovat po vládě razantní navýšení platů pedagogických i nepedagogických pracovníků ve školství. Kraj chce také upravit regionální operační program tak, aby do obcí šlo z EU více peněz na rekonstrukce a rozšíření kapacit základních škol.

Na opravu silnic ve středních Čechách padne během čtyř let devět miliard korun. Rozšířit se má také síť cyklostezek, a to o 30 kilometrů ročně.