Topolánek: K rozhodnutí o změnách ve vládě musí dojít tento týden

Praha - Premiér Mirek Topolánek po dnešním jednání grémia ODS řekl, že ještě tento týden provede změny ve vládě. Změny ve složení kabinetu musí Topolánek projednat s koaličními partnery a oznámí je ještě tento týden. Podrobný plán personálních změn ve vládě ale premiér odmítl sdělit.

„Budeme realizovat změny ve vládě. Mne čeká jednání na koaliční úrovni, kde představím plán ODS v této věci. Samozřejmě vám ho v této chvíli nebudu říkat detailně,“ prohlásil Topolánek. „Pokud se ukáže, že by významným slabým článkem vlády byl někdo ze zelených, tak v tom případě budeme jednat i o našich jménech,“ prohlásil ministr školství Ondřej Liška (SZ). „Nedovedu si představit, že by se změny týkaly pouze členů vlády za ODS,“ dodal ministr práce Petr Nečas (ODS). Premiér uvažuje i o zřízení nového vládního postu - vicepremiéra pro ekonomiku. Měl by řešit dopady finanční krize na české hospodářství.
 
Obsadit tento post se ale ukázalo jako obtížný úkol. Před dvěma týdny nabídku už odmítl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Spekulovalo se i o Janu Švejnarovi a naposledy o exministru financí Jiřím Rusnokovi. Ten tvrdí, že nabídku zatím nedostal. A i kdyby, příliš by ho nezaujala. 

Premiéra Topolánka kromě koaličního jednání čeká ještě jedna důležitá schůzka - se šéfem opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem. Oba lídři chtějí dohodnout podmínky příměří po dobu českého předsednictví. Že by ale změny ve vládě nebo předčasné volby byly součástí této dohody, oba odmítají.

O personální obměně kabinetu se začalo mluvit po krajských a senátních volbách, v nichž ODS utrpěla porážku. Neuspěli v nich ani zelení a lidovci. S převahou zvítězila opoziční ČSSD, která volá po předčasných volbách. Topolánek ale dnes zdůraznil, že jejich vypsání ODS nepodpoří. Vedení strany se dnes také dohodlo na několika krocích, které musí ODS udělat, aby zvítězila v příštích volbách do sněmovny. „Chceme od ledna realizovat jasnou strategii k vítězným volbám,“ uvedl šéf ODS. 

Prioritou vlády je řešení problémů způsobených finanční krizí

Absolutní priorita ODS ve vládě je řešení problémů finanční krize. Plán, který Topolánek nedávno představil ve sněmovně, bude rozpracován tak, aby podnikatelé a občané nebyli významným způsobem ohroženi dopady krize. „Plán, který představila sociální demokracie, je fakticky program sociální demokracie, který mnohokrát vedl k zadlužení. Tak, jak je napsán, by vedl k rozvratu veřejných financí,“ uvedl dnes premiér.

ODS chce při řešení krize vycházet zejména ze stavu české ekonomiky. „V tomto smyslu budeme velmi důrazně trvat na naplnění kroků, které ODS do vlády přinese,“ podotkl Topolánek.

  • Předseda ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/513/51264.jpg
  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/480/47957.jpg
Vydáno pod