Policie: Zloději bankomatů způsobili škodu až 70 milionů

Praha - Z krádeží 39 bankomatů a způsobené škody až 70 milionů korun podezírají policisté šestičlennou skupinu mužů pocházejících z Liberce a okolí Olomouce. Pět mužů policie zadržela, jeden z podezřelých je na útěku. Policie muže obvinila z pěti krádeží, ostatní dál vyšetřuje. Všichni muži byli v minulosti několikrát trestáni, nejstarší z nich dokonce desetkrát. Za krádeže jim hrozí pět až 12 let vězení, ve výjimečných případech až 15 let.

První krádež bankomatu zaznamenali policisté v roce 2006 v Liberci. Pak následoval prudký nárůst počtu těchto trestných činů. „V roce 2005 nebyl ukraden ani jeden bankomat,“ řekl Václav Staněk z policejního pracovního týmu „Without Borders“ (Bez hranic), který vznikl v roce 2007 jako reakce na množící se trestné činy související s bankomaty. Za poslední tři roky bylo ukradeno 56 bankomatů.

Pachatelé byli vždy jednotně oblečeni, na místo přijížděli dvěma až třemi vozy tmavé barvy, aby se ztížila identifikace. Auta neměla zadní sedačky, aby mohlo zloději naložit ukradený bankomat, který vždy vytrhli pomocí lan z ukotvení a pomocí navijáku ho dostali dovnitř vozu. Lupiči otvírali bankomaty autogenem. Zpočátku jim to trvalo několik hodin, později ale postup zdokonalili a bankomat otevřeli za 10 minut.

V malých městech zase policisté zaznamenali bílou dodávku bez bočních a zadních skel. „V ní byli jen dva pachatelé, “ dodal Staněk. Zlodějský gang si vybíral bankomaty v nákupních centrech a peněžních ústavech v menších městech bez ohledu na to, jestli byly hlídány ostrahou nebo technicky zabezpečené. U objektu prorazili vstupní dveře a vjeli autem dovnitř. „Na místě se zdrželi maximálně pět minut,“ řekl Staněk.

„Zjistili jsme, že při krádeži byli pachatelé proti nám ozbrojeni samopaly a dýmovnicemi,“ dodal Staněk. V případě, že se policie při pronásledování gangu dostala blízko, zloději vyhazovali z auta kovové ježky.

Barva bankovky znehodnotila, pachatelé je přesto poslali do oběhu

„Tahle situace je znepokojivá, ze strany českých bank dochází k přijmutí bezpečnostních opatření. Při neoprávněné manipulaci dojde k zabarvení jednotlivých bankovek, které jsou umístěny v kazetách bankomatů,“ uvedl Petr Choděra z Bezpečnostní komise České bankovní asociace. „Stalo se nám několikrát, že tyto barvící patrony hotovost zneškodnily, přesto ji pachatelé dávali znovu do oběhu,“ řekl Staněk.

Gang se trestné činnosti podle policie dopouštěl po celé republice, výjimkou byly jen jižní a západní Čechy. Centra gangu podle něho byla v Olomouci, Brně a Mladé Boleslavi.

Zničený bankomat
Zdroj: ČT24
Vydáno pod