Volby by teď vyhrála ČSSD, ODS ztrácí skoro 15 procent

Praha - Kdyby se teď konaly volby do sněmovny, vyhrála by je sociální demokracie. Opoziční ČSSD by volily téměř dvě pětiny lidí, přesně 38,4 procenta. Na druhém místě by skončila ODS, kterou by volilo 23,5 procent dotazovaných. Vyplývá to z aktuálního průzkumu stranických preferencí, který na začátku prosince provedla agentura STEM.

Preference ČSSD dlouhodobě stoupají, sociální demokraty by volilo o 0,7 procent lidí více než v listopadu a o 5,1 procent více než v říjnu 2008. ODS si oproti listopadu polepšila o 2,4 procenta, od září 2008 je to pro ODS první posílení preferencí.

KSČM by odevzdalo hlas 11,4 procenta dotazovaných, lidovcům 6,3 procenta a zeleným 5,4 procenta oslovených.

Oproti minulému měsíci podle průzkumu ubylo lidí, kteří se nemohou rozhodnout pro žádnou stranu nebo odmítají přijít k volbám. Z průzkumu tedy vyplývá, že sociální demokraté potvrzují své vedení a jasně dominují žebříčku preferencí. ODS si oproti minulým průzkumům lehce polepšila a zdá se, že se strana dostává z povolebního šoku. Stabilní pozici pak mají lidovci, ovšem zelení vykazují posledního půl roku trvalejší klesající trend.

Podle volebního modelu STEMU by současná vládní koalice měla jen 76 mandátů. Kdyby vznikla levicová koalice ČSSD a KSČM, měla by většinu 124 mandátů. Hypotetická koalice ČSSD - SZ - KDU-ČSL by měla 115 mandátů.