Hejtmani věří, že Senát potvrdí zrušení zdravotnických poplatků

Praha - Sociálně demokratičtí hejtmani věří, že poté, co prošla Poslaneckou sněmovnou novela, která ruší regulační poplatky ve zdravotnictví, projde tato změna i Senátem. Pokud by se tak nestalo, jsou ale stále připraveni zastavit vybírání poplatků alespoň v krajských nemocnicích. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD).

„My předpokládáme, že to, co se stalo v pátek v Poslanecké sněmovně, bude pokračovat. Považují to i kolegové hejtmani za nejrozumnější a nejčistší řešení,“ zdůraznil Martínek. „Pokud by se náhodou ten proces změnil, tak bychom na to reagovali,“ dodal.

Reakci si konkrétně ve svém kraji představuje tak, že by nejpozději 1. února představila jeho strana svůj návrh řešení. Ten by zřejmě vycházel z původní myšlenky ČSSD, podle které by se v krajských nemocnicích poplatky vůbec nevybíraly.

Šnajdr apeluje na zdravý rozum senátorů

Naopak náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS) pevně věří, že senátoři pro původně komunistický návrh ruce nezvednou. „Já pevně věřím, že v Senátu zavládne zdravý selský rozum a ten určitý konsensus bude vrácen v podobě pozměňovacího návrhu,“ poznamenal.

I když podle něj poplatky fungují výborně a do puntíku naplnily všechna očekávání, je ODS prý ochotna přistoupit na kompromis, aby zabránila opakování páteční situace, kdy poslanci s převahou jednoho hlasu poplatky zrušili.

„Jsme připraveni zásadním způsobem jak u dětí, tak důchodců snížit ten finanční limit, a to konkrétně z pěti tisíc na tři tisíce. A konkrétně ještě v kategorii důchodců do toho limitu zahrnout položky, které se do něj do dneška nepočítají,“ prozradil Šnajdr. Navíc připustil i změnu režimu vybíraní poplatků v lékárnách. Nově by se podle něj neměly platit u léků, za které musí pacient zaplatit doplatek.

Regulační poplatky ve zdravotnictví jsou výtvorem koaliční vlády. 1. ledna oslaví první rok svého fungování. Cílem poplatků bylo, aby si lidé uvědomili cenu lékařské péče a touto cestou se zabránilo jejímu zneužívání.

Vydáno pod