Řidiče opět trápí sníh a náledí

Praha/Pardubice/Jihlava - Silnice ve středních Čechách jsou sjízdné, řidiči by však měli být opatrní. Vozovky mohou kvůli teplotám namrzat. Nejchladněji je po ránu na Mělnicku a Mladoboleslavsku, kde rtuť teploměru klesla až na minus 15 stupňů. Silnice v Pardubickém kraji pokrývá ve větší či menší míře sníh. Pouze asi třetina cest je holá a mokrá, případně suchá a vymrzlá. Silnice nižších tříd na Vysočině jsou místy pokryté zledovatělou vrstvou sněhu, podle dispečinku zimní služby cestářů jsou sjízdné se zvýšenou opatrností řidičů. Na dálnici D1 jsou mezi Humpolcem a Velkou Bíteší zbytky rozbředlého sněhu.

Středočeské silnice mohou kvůli nízkým teplotám namrzat

Pozor by si měli dávat řidiči zejména na Příbramsku, kde na silnicích druhé a třetí třídy leží ujetá vrstva krytá posypem. Zvýšenou opatrnost silničáři doporučují také na všech silnicích první třídy, většině rychlostních komunikací a na plzeňské dálnici D5.

Sněhové přeháňky se po ránu vyskytují na Kolínsku a Kutnohorsku, většina území je beze srážek.

Sníh leží na dvou třetinách silnic v Pardubickém kraji

Na státních silnicích první třídy jsou zbytky sněhu po pluhování nebo po solení, někde je sníh vlivem chemického ošetření rozbředlý. Na komunikacích druhé a třetí třídy leží vrstva ujetého sněhu na Hlinecku, Lanškrounsku, Moravskotřebovsku a Žamberecku, v menší míře se s ním řidiči setkají i v dalších částech kraje. Silničáři také upozorňují na nebezpečí vzniku námrazy a náledí. To hrozí zejména na Svitavsku a v okolí Skutče. Na Holicku a Pardubicku byly sněhové přeháňky.

Silničáři odklízejí sníh na Šumpersku a Prostějovsku

Všechny silnice na území Olomouckého kraje jsou sjízdné, i když z větší části se zvýšenou opatrností. Sněhové přeháňky hlásí po ránu na Šumpersku a Prostějovsku.

„Na chemicky udržovaných silnicích leží zbytky přemrzlé kaše, vozovky nižších tříd udržované inertním posypem jsou pokryté ujetou vrstvou sněhu. Mohou být pro řidiče zrádné především v zatáčkách, v prudkých stoupáních nebo na železničních přejezdech,“ řekl šumperský dispečer správy silnic Ludvík Kapusta. Dálnice a rychlostní komunikace v regionu jsou sjízdné bez omezení.

Na silnicích hor Královéhradeckého kraje je sníh, v Broumově minus 21 stupňů

Na silnicích v Krkonoších a Orlických horách leží ujetá a místy zledovatělá vrstva sněhu. Řidiči proto musejí být při jízdě velmi opatrní. Hlavní silniční tahy jsou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu, informovali dnes silničáři v kraji.

Největší mráz byl ráno v Broumově, a to minus 21 stupňů Celsia. Labská bouda na hřebenech Krkonoš hlásila minus 15 stupňů, na většině území kraje byl mráz kolem minus deseti stupňů.

Jihočeské silnice jsou sjízdné, na Šumavě bylo minus 23 stupňů

Všechny jihočeské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Vymrzlé vozovky mohou klouzat, řadu cest nižších tříd pokrývá zledovatělý sníh krytý posypem. Žádné významné komplikace v dopravě ale počasí nezpůsobilo, všechny úseky v kraji jsou průjezdné. Mrazy totiž nebyly zatím tak silné a přes noc nesněžilo, uvedla dispečerka Alena Matoušková. Největší mráz dnes naměřili meteorologové v Horské Kvildě na Šumavě, kde teploměr kolem páté hodiny ukázal minus 22,8 stupně Celsia.

V Libereckém kraji stále mrzne, někde se tvoří i mlhy

V Libereckém kraji stále mrzne, na rozdíl od úterního rána, kdy teploty klesaly až k 21 stupňům pod bodem mrazu, ale bylo dnes tepleji. Teploty v kraji se pohybovaly od sedmi do 17 stupňů pod nulou. Krajská správa silnic Libereckého kraje ale doporučuje jezdit opatrně, v Jizerských horách a na Českolipsku je místy mlha, která na vozovkách namrzá.

V horských oblastech Valašska je nutná zimní výbava automobilů

Do horských oblastí na Valašsku by řidiči neměli vyjíždět bez zimní výbavy svých automobilů. Vozovky třetí třídy zde totiž pokrývá ujetá vrstva sněhu do pěti centimetrů, která je krytá inertním posypem. Sjízdná jen se zvýšenou opatrností je nadále většina komunikací ve Zlínském kraji. Vozovky první třídy jsou většinou mokré, cesty druhé a třetí třídy pokrývají zbytky rozbředlého sněhu.