Topolánek Kalouska neodvolá, je pro něj nepostradatelný

Praha - Premiér Topolánek neodvolá Miroslava Kalouska z vlády, a to ani v případě, že výměnu na postu ministra financí doporučí celostátní výbor i konference KDU-ČSL. V rozhovoru pro deník E15 premiér řekl, že Kalousek je pro něj krizovým manažerem, který ho ani jednou nezklamal. Vládu bez Miroslava Kalouska by si premiér dovedl představit jen jako vládu i bez Mirka Topolánka.

„Kalousek opravdu patří k nejlepším ministrům vlády. Jeho výměna je úplně nesmyslná. Je to zlolajnost, je to prostě naschvál, kterému nerozumím. Protože kdybych poměřoval výkony ministrů Kalouska a Čunka, tak bez ohledu na to, že jsou oba lidovci nebo členové KDU-ČSL, je to pro mě velmi složitá otázka, na kterou politicky korektně nebudu chtít odpovědět,“ komentoval premiér situaci kolem výměny lidoveckých ministrů pro deník E15.

Mirek Topolánek

„Vládu bez ministra financí Kalouska si představit dovedu. To by byla zřejmě vláda i bez Mirka Topolánka.“

Topolánek v rozhovoru rovněž připomněl, že lidovci v tuto chvíli řeší svůj problém, který se datuje minimálně od roku 2006, od kdy je pomlčka mezi KDU a ČSL čím dál tím méně zřetelná. Vytrácí se totiž hodnotové a programové směřování oněch dvou směrů. A tento spor se nyní projevil i při výměnách ve vládě.

Premiér v rozhovoru připomněl, že kromě českého předsednictví musí Česká republika zvládnout i dopady ekonomického ochlazení, což je úkol  pro krizový management. „A Kalousek je krizový manažer. Já na něho opravdu spoléhám, protože zatím mě ani jednou nezklamal,“ tvrdí Topolánek.

Vydáno pod