Rath řadí benešovskou nemocnici k nejhorším

Benešov - Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově, kterou zřizuje Středočeský kraj, loni skončila ve ztrátě 60 milionů korun. Ztráta by podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) mohla zkomplikovat realizaci plánů na její rekonstrukci. Rath chce nejdřív vyřešit otázku ztráty a v druhé fázi se pak věnovat dalšímu rozvoji nemocnice.

Některé provozy považuje hejtman za havarijní. „Mám pocit, že benešovská nemocnice bude jednou z nejhorších ve Středočeském kraji. Problémy se tady zdají být největší,“ dodal.

Ředitel nemocnice Milič Řepa považuje uvedené číslo pouze za předběžné, představuje pouze reálný odhad ztráty ke konci loňského roku. Konečný výsledek hospodaření nemocnice bude znám na konci ledna. Nejvíce se na ztrátě podílí dluh u banky, který si nemocnice vzala na nákup nového CT. Ostatní dluhy vznikly u dodavatelů a z provozu.

Podle Ratha dostala loni nemocnice především od kraje dotace v konečné výši 50 milionů korun. Bez těchto peněz by se její ztráta pohybovala někde kolem 110 milionů korun, upozornil Rath. Nemocnice se prý nedokáže s provozní ztrátou vypořádat sama, proto jí bude muset kraj finančně vypomoci i tentokrát.

Ve srovnání s výsledky hospodaření proto Ratha ještě více šokovalo nedávné zjištění, že si bývalý management nemocnice, ředitel a jeho tři náměstci loni vyplatili odstupné téměř šest milionů korun. Včetně odvodů to pro nemocnici znamenalo zátěž sedm až osm milionů korun, uvedl Rath. Výsledky kontroly hospodaření v něm posílily odhodlání podat na bývalé vedení nemocnice trestní oznámení.

CT vyšetření
Zdroj: ČT24